Το αυτοματοποιημένο data center

Βαγγέλης Ασβεστάς*

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζονται γρήγορα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η πραγματική πρόκληση είναι να είσαι περισσότερο ευέλικτος από τους ανταγωνιστές και να μπορείς να ανταποκριθείς στην πρόκληση αυτή με το πιο οικονομικά αποδοτικό μοντέλο.

Οι συνεχείς οικονομικές προκλήσεις σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, έχουν δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό κλίμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην ιστορία. Οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να εστιάζουν στη συγκράτηση του κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας, με στόχο τη δημιουργία κερδών και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, το «κάνω περισσότερα με λιγότερα» είναι η στρατηγική που βοηθά τις επιχειρήσεις στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Κατά τη διάρκεια δύσκολων οικονομικών καιρών, η πραγματοποίηση περισσότερων με λιγότερους πόρους, μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ακόμα και στην ίδια τους την επιβίωση.

Το IT βέβαια δεν αποτελεί εξαίρεση και ο στόχος ενός πραγματικά αυτοματοποιημένου data center είναι πια εφικτός, χάρη στην εξέλιξη και σύγκλιση των τεχνολογιών. Η διαδρομή προς το αυτοματοποιημένο data center υπήρξε περιπετειώδης. Κατά την τελευταία δεκαετία, μια φαινομενικά ατελείωτη ροή τεχνολογιών διαχείρισης data center, της μορφής «on demand», “autonomic,” και “utility” computing, υποσχέθηκαν ένα data center με δυνατότητες υψηλής διαθεσιμότητας και απόδοσης εφαρμογών με το χαμηλότερο κόστος. Ο ακρογωνιαίος λίθος της αυτοματοποιημένης έννοιας του data center είναι το virtualization. Η δυνατότητα συνδυασμού της διαχείρισης πόρων, της δικτύωσης και της αποθήκευσης επάνω σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, που θα μπορεί να παρέχει επιχειρηματικές υπηρεσίες, είναι μια δυνατή ιδέα.

Μέχρι πρόσφατα όμως, οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες ήταν εν μέρει επιτυχείς. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη ενοποίησης μεταξύ των κύριων στοιχείων των data center, όπως το virtualization, η δικτύωση, η αποθήκευση και η διαχείριση. Μόνο με την ολοκληρωμένη ενοποίηση και συντονισμό, μέσω μιας κοινής πλατφόρμας διαχείρισης, θα επωφεληθούμε πλήρως από τα επιχειρηματικά οφέλη του αυτοματοποιημένου data center.

Η ενοποίηση και κεντρική διαχείριση των πόρων, της δικτύωσης και της αποθήκευσης οδηγεί σε:
• αποτελεσματική χρήση των επιχειρηματικών εφαρμογών
• ευελιξία ως προς τον τόπο εργασίας των χρηστών
• απλοποίηση της συντήρησης και επέκτασης/αναβάθμισης από τα τμήματα ΙΤ
• άμεση ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κάθε χρήστη αλλά και της επιχείρησης

Η Cisco αποτελεί για χρόνια μια σημαντική παρουσία στη δημιουργία της τεχνολογίας των data centers, ανακοινώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες virtualization για δίκτυα, ενώ τώρα είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη δύναμη στην αγορά του server virtualization, με την παρουσίαση του Unified Computing στα μέσα του 2009. Η Cisco κατανοώντας απόλυτα τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς, σχεδίασε το Cisco Unified Computing System (UCS) από το μηδέν, μαθαίνοντας από τα λάθη των νεοεισερχόμενων στην αγορά των blade.

Το Cisco UCS προσφέρει την επιθυμητή αυτοματοποίηση, μέσω της εφαρμογής πολλαπλής διαχείρισης των στοιχείων του data center, μεγιστοποιώντας την ευελιξία των επιχειρήσεων, ενώ παρέχει τις δυνατότητες virtualization που απαιτούν τα σύγχρονα data center.
Το πλεονέκτημα του Cisco UCS προέρχεται από την απλούστευση και σύγκλιση της αρχιτεκτονικής καθώς και την αυτοματοποιημένη και κεντρική διαχείριση. Το Cisco UCS έχει λιγότερα στοιχεία που απαιτούν ρύθμιση, διαχείριση και συντήρηση. Αυτό αυξάνει την ανταπόκριση και μειώνει το κόστος κλιμάκωσης του εξοπλισμού. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις γίνονται περισσότερο ευέλικτες, αποδοτικές και αποτελεσματικές.

* Σημείωση: Ο Βαγγέλης Ασβεστάς είναι Distribution & Small Business Account Manager της Cisco Hellas για την περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Σχολιάστε