To ελπιδοφόρο θρόισμα των φύλλων

Είμαστε περίεργος λαός.  Ζούμε για να μαθαίνουμε νέα, τα οποία στη συνέχεια αναλαμβάνουμε να διαδώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας. Η διακίνηση της πληροφορίας είναι στο DNA μας. Η είδηση αποτελεί θείο δώρο: Είμαστε, νομίζω, ο μοναδικός λαός στον κόσμο που διαθέτει αυτόνομη (και φτερωτή, για να διασφαλιστεί η αμεσότητα της πληροφορίας) θεότητα, επιφορτισμένη με τον ρόλο του αγγελιαφόρου. Από την αρχαιότητα ακόμα, σπεύδαμε σε μαντεία για να μάθουμε τα νέα, πριν ακόμα συμβούν: Εμπιστευόμασταν το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς, για να πάρουμε τις απαντήσεις που ήδη γνωρίζαμε.  Καλύτερα μια ελπιδοφόρα ένδειξη που ενδέχεται να διαψευστεί, παρά να είσαι στο σκοτάδι. Σήμερα, ενημερωνόμαστε από το βαρύ θρόισμα των φορτωμένων κυριακάτικων φύλλων, τα οποία προμηθευόμαστε από το Σάββατο (για να είμαστε σίγουροι), αλλά ταυτόχρονα στηνόμαστε μπροστά από τα τηλεοπτικά δελτία των οκτώ. Το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου είναι σταθερά συντονισμένο σε κάποιον ενημερωτικό σταθμό, το homepage μας στον browser σε κάποιο ειδησεογραφικό portal, ενώ ψάχνουμε έναν τρόπο για να κάνουμε τα RSS feeds λιγότερο δύστροπα. Έχουμε παράδοση στο κουτσομπολιό, το οποίο ονομάζουμε «κοινωνική κριτική». Οι μαμάδες μας γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς συμβαίνει στη ζωή των μακρινών συγγενών μας και είναι πρόθυμες να το μοιραστούν μαζί μας στο τηλέφωνο.

Και φυσικά, όχι μόνο δεν έχουμε ρητά τύπου “no news is good news” (ιδιαίτερα δημοφιλή στους αγγλοσαξωνικούς λαούς), αλλά επιπλέον αδυνατούμε να συλλάβουμε την ακριβή έννοια τους.


Η δύναμη της πληροφορίας

Στην καθημερινή μας ζωή, οι πληροφορίες διακινούνται μέσα από το ομόκεντρο δίκτυο που μας περιβάλλει: Την οικογένεια, τους φίλους, τα κοινωνικά ή τηλεοπτικά δίκτυα. Τρόπος δοκιμασμένος και ενδεδειγμένος, αφού λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία αιώνες τώρα.

Το ίδιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση που θεωρεί ότι η πληροφορία έχει αξία: Να χρησιμοποιηθεί η βασική υποδομή ως το «κέντρο» που διαχειρίζεται servers, συστήματα αποθήκευσης και εφαρμογές, ώστε η διακίνηση της πληροφορίας να γίνεται με τον πιο ασφαλή και γρήγορο τρόπο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ταχύτερη και ασφαλέστερη διαθεσιμότητα της πληροφορίας, Ταυτόχρονα, με ενοποίηση των servers, του storage, της υποδομής και των λειτουργιών, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή χρήση της υπάρχουσας υποδομής και μέσω αυτού σημειώνεται βελτίωση στο χρόνο απόκρισης και διαχείρισης (με τη δημιουργία δεξαμενών διαμοίρασης των διαθέσιμων πόρων, shared resource pools). Προφανώς υπάρχει και σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας.

Το γεγονός ότι οι εφαρμογές και τα δεδομένα δεν είναι μόνο ασφαλή, αλλά και άμεσα προσβάσιμα, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης αλλά και την υψηλή διαθεσιμότητα των εφαρμογών/δεδομένων σε περίπτωση καταστροφής.

Από την άλλη, η πληροφορία μπορεί να διασφαλίσει την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση για τον πελάτη. Ο εργαζόμενος έχει ξεκάθαρη εικόνα για κάθε πελάτη ξεχωριστά, με ολοκληρωμένα σενάρια πωλήσεων και συγκεκριμένες προτάσεις. Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιεί εύχρηστα εργαλεία συνεργασίας, που αυξάνουν την ικανοποίηση του πελάτη. Η επιχείρηση εκπαιδεύει όλους τους εργαζομένους της συχνά, με μηδαμινό κόστος, αυξάνοντας τις ευκαιρίες πώλησης. Παράλληλα, προωθεί τα προϊόντα της στα υποκαταστήματα με video και πολυμέσα. Ξαφνικά ο οργανισμός έχει γίνει πιο ανταγωνιστικός από ποτέ. Και τα λειτουργικά έξοδα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Όσο ο ανταγωνισμός στην αγορά γίνεται μεγαλύτερος, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι η εξυπηρέτηση των πελατών τους είναι η καλύτερη δυνατή – μεταμορφώνοντας το επιχειρησιακό τους μοντέλο.

Η διασφάλιση της πληροφορίας είναι το πρώτο βήμα, η άμεση πρόσβαση σε αυτήν είναι το δεύτερο. Γιατί κάθε επιχείρηση βασίζει την επιτυχία της στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πληροφοριών, καταφαίνονται με στόμφο οι σύμβουλοι επιχειρήσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά εμείς, ως λαός, το ξέραμε αυτό από πάντα.


Αλέξανδρoς Μπεχράκης,
 greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s