Virtualization ή μια τεχνολογία με δύο όψεις

Τα τελευταία χρόνια, το virtualization έχει αποδειχθεί μία από τις πλέον επιτυχημένες τεχνολογίες. Παρά το σχεδόν αθόρυβο ξεκίνημά του, έχει ήδη κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι των αγορών ανά τον κόσμο, ενώ ανεξάρτητοι μελετητές το εκθειάζουν ως την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα η Gartner θεωρεί ότι το server virtualization θα οδηγήσει την αγορά μέχρι το 2012, ενώ, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η IDC εκτιμά ότι οι δαπάνες για desktop virtualization θα ανέλθουν σε 2 δις δολάρια ετησίως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Μήπως βλέπετε να αναδύεται μια νέα, γεμάτη ευκαιρίες αγορά για τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους;

Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη και διείσδυση του virtualization προφανώς δεν είναι τυχαία. Μέρος της επιτυχίας αυτής της τεχνολογίας οφείλεται στο γεγονός ότι ενδιαφέρει κάθε επιχείρηση – από την πολύ μικρή που τώρα ξεκινά να δραστηριοποιείται, μέχρι μεγάλους, πολυεθνικούς οργανισμούς. Και ταυτόχρονα ενσωματώνει πολλαπλές δυνατότητες: Από μία απλή εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών έως πλήρη και πολύπλοκα υπολογιστικά περιβάλλοντα, και από τη διαχείριση της ασφάλειας των δεδομένων έως την κατανάλωση ρεύματος ή την εξοικονόμηση χώρου. Δυνατότητες, δηλαδή, που πριν από λίγα χρόνια δεν απασχολούσαν σχεδόν κανένα, αλλά σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων για κάθε  Διεύθυνση ή Τμήμα Πληροφορικής.

Το virtualization είναι η τεχνολογία για κάθε επιχείρηση, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί από κάθε επιχείρηση. Ή καλύτερα, δεν χρειάζεται να υλοποιηθεί από την ίδια την επιχείρηση. Προσφέρεται όμως ως υπηρεσία από τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους. Σε αυτήν ακριβώς την αγορά, η Cisco δίνει την απάντηση: Unified Service Delivery.

H λύση Unified Service Delivery της Cisco ενοποιεί το Data Center με το IP δίκτυο επόμενης γενιάς, μεταμορφώνοντας τη δικτυακή υποδομή του Παρόχου, μειώνοντας τις ταχύτητες διεκπεραίωσης, εξαλείφοντας τους αδρανείς πόρους στο data center – ώστε να μπορεί ο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός να προσφέρει στους επιχειρησιακούς πελάτες του ανταγωνιστικές υπηρεσίες cloud.

Τα οφέλη για τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους είναι πολλαπλά: Αφ’ ενός τα λειτουργικά κόστη μειώνονται σημαντικά, καθώς οι πόροι διαμοιράζονται πιο αποτελεσματικά και πιο «συγχρονισμένα» – ενώ απελευθερώνουν χώρο για να διαθέσουν σε νέους πελάτες. Αφ’ ετέρου, αποκτάται σημαντική τεχνογνωσία, που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο εσωτερικά στον οργανισμό όσο και ως υπηρεσία προς τις επιχειρήσεις–πελάτες. Επιπλέον, το virtualization αναγκάζει κάθε επιχείρηση να επανεξετάσει την ασφάλεια των δεδομένων της, ενώ αποτελεί από μόνο του ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας.

Το σημαντικότερο: Στο virtualization δεν υπάρχει «μια λύση που ταιριάζει σε όλους». Είναι μια τεχνολογία με αρκετή πολυπλοκότητα που προϋποθέτει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας για την επιτυχημένη εφαρμογή της. Επομένως, είναι η τεχνολογία που μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση του Παρόχου με τον Πελάτη και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του δεύτερου προς τον πρώτο.

Το virtualization είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε επιχείρηση που θέλει να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη, ειδικά σε περιόδους οικονομικής στασιμότητας και ανασφάλειας, και να διασφαλίσει την υψηλή διαθεσιμότητα των εφαρμογών και την πρόσβαση στα δεδομένα της. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια τεράστια ευκαιρία για τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους, που μπορούν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες -Cloud Services- για τους πελάτες τους και να επιφέρουν αύξηση των εσόδων τους. Δύο όψεις σε ένα νόμισμα με ανερχόμενη αξία στις διεθνείς αγορές και γρήγορες αποδόσεις για εκείνους που θα αποφασίσουν έγκαιρα να επενδύσουν σε αυτό.

Μέντωρ Δρακούλης,  greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s