Ο άνθρωπος των σπηλαίων

Υπάρχουν στιγμές που πιάνω τον εαυτό μου να θαυμάζει τον άνθρωπο των σπηλαίων, για τη μία και μοναδική –την ανυπέρβλητη- στιγμή που τον έκανε να περάσει στην ιστορία: Την ανακάλυψη της φωτιάς.

Βέβαια, όταν ο πρόγονός μας ανακάλυψε τη φωτιά, μάλλον δεν το έκανε για να μείνει στην ιστορία. Δεν το έκανε ούτε για να τύχει της αναγνώρισης των συναδέλφων του (επίσης ανθρώπων των σπηλαίων). Το πιθανότερο είναι να το έκανε μόνο για να ζεσταθεί. Ίσως να ήθελε να εκτείνει τη διάρκεια της παραγωγικής του ημέρας με περισσότερο φως το βράδυ. Ίσως πάλι, στο βάθος του μυαλού του, να είχε μια υποψία ότι με το φως και τη θερμότητα θα του ανοίγονταν νέοι δρόμοι. Σε κάθε περίπτωση, ήθελε μάλλον να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και της εργασίας του. Και το κατάφερε.

Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν η φωτιά που το έκανε αυτό. Η φωτιά ήταν το μέσο, το εργαλείο για να βελτιώσει τη ζωή του, με απλούς τρόπους αλλά και άλλους, πιο σύνθετους, που θα ανακάλυπτε στην πορεία, μέσα από διαφορετικές χρήσεις, αφήνοντας τη φαντασία και την εφευρετικότητά του να μεγαλουργήσουν. Ήταν λοιπόν η φαντασία και η εφευρετικότητα, το μυαλό του που εκμεταλλεύτηκε το μέσο και δημιούργησε εφαρμογές του.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την τεχνολογία. Η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και της εργασίας μας, να μας κάνει πιο παραγωγικούς, πιο ευέλικτους, πιο επικοινωνιακούς και πιο συνεργατικούς.

Όμως η ίδια η τεχνολογία είναι μόνο το μέσο. Στην πραγματικότητα, εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι που θα απογειώσουμε τις προοπτικές μας, εντάσσοντας την τεχνολογία στις καθημερινές μας εμπειρίες.

Αυτό για εμάς, τους ανθρώπους της τεχνολογίας, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για να είμαστε αποτελεσματικοί στην επαφή μας με τον χρήστη, πρέπει να βλέπουμε όχι την τεχνολογική λύση, αλλά την εφαρμογή και το αποτέλεσμά της. Την επίδραση που έχει στο περιβάλλον όπου θα εφαρμοστεί. Πώς δηλαδή η λύση εντάσσεται στο περιβάλλον του χρήστη, πώς τον βοηθά να είναι πιο παραγωγικός, πώς διευκολύνει τις εσωτερικές διαδικασίες του. Πώς βοηθά τους εργαζόμενους μιας εταιρείας να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, να έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες τους, ακόμα και αν εργάζονται από το σπίτι ή από πολλά χιλιόμετρα μακριά από το γραφείο τους.

Ακόμα θαυμάζω τον άνθρωπο των σπηλαίων. Και χαίρομαι αληθινά που στην αγορά μας οι καινοτομίες, οι τεχνολογίες, οι έρευνες υποκινούνται από την ίδια, την έμφυτη τάση του ανθρώπου να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

Στην εποχή των ενοποιημένων δικτύων, η Cisco θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και εφαρμόζει τις τεχνολογίες στην αληθινή, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Όχι καινοτομία για την καινοτομία. Καινοτομία για τον άνθρωπο.

Στο κάτω-κάτω, ας είμαστε ειλικρινείς: Ακόμα κι αν βγουν τα καλώδια από την πρίζα, ο άνθρωπος θα συνεχίζει να αναπνέει και να υπάρχει. Με την τεχνολογία απλώς βελτιώνουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε, διασκεδάζουμε και μαθαίνουμε. Κι αυτό είναι τόσο απλό, όσο και σπουδαίο.

Αλέξανδρος Μπεχράκης,  greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s