Green IT: Η λέξη-κλειδί είναι «Σύγκλιση»

Όσοι από εμάς έχουμε παιδιά, σίγουρα έχουμε σκεφτεί αρκετές φορές (με ενοχές) τι θα τους κληροδοτήσουμε. Η πικρή αλήθεια είναι πως η γενιά μας, όπως και οι προηγούμενες γενιές, δεν σεβάστηκαν αυτόν τον πλανήτη όσο του άξιζε – και του αξίζει. Δυστυχώς, τον έχουμε φέρει στα όριά του, εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι ΔΕΝ είναι ανεξάντλητοι, και εξακολουθούμε να διατηρούμε καταστροφικές συμπεριφορές (παίρνουμε αυτοκίνητο ακόμα και για τις πιο μικρές αποστάσεις, βάζουμε τα κλιματιστικά στο φουλ, αφήνουμε τις μικροσυσκευές αναμμένες κ.λπ.).

Δυστυχώς, οι περισσότεροι φερόμαστε έτσι (εμού συμπεριλαμβανομένου). Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ευαισθητοποιηθεί και αναζητούν τρόπους για να ελέγξουν την κατανάλωση ενέργειας. Υπάρχουν επίσης αρκετοί κατασκευαστές, που προσφέρουν «πράσινες» λύσεις γι’ αυτές τις επιχειρήσεις.

Όπως όλες οι πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έτσι και οι «πράσινες» τεχνολογίες έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως «επικοινωνιακά τρυκ» – για προβολή, για ενίσχυση της εικόνας των εταιρειών, για προσέλκυση νέων πελατών. Ενδεχομένως για κάποιες επιχειρήσεις αυτό να ισχύει. Εχει όμως πραγματικά σημασία; Η υιοθέτηση πιο υπεύθυνων πρακτικών σε σχέση με το περιβάλλον είναι μια αναγκαιότητα. Οποια και αν είναι τα κίνητρα, όποιοι και αν είναι οι στόχοι, αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα.

Στη σημερινή πραγματικότητα, το Green IT μπορεί να γίνει το όχημα των εταιρειών πληροφορικής για τη δημιουργία νέων ευκαιριών πωλήσεων. Επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα, οι περισσότεροι πελάτες εξετάζουν διεξοδικά την ανάγκη νέων επενδύσεων, ενώ τείνουν να εμπιστεύονται και να προτιμούν τις δοκιμασμένες συνεργασίες του παρελθόντος. Προσεγγίζοντας την υπάρχουσα εγκατεστημένη βάση τους, οι εταιρείες πληροφορικής μπορούν να καταδείξουν τρόπους με τους οποίους κάθε επιχείρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να γίνει πιο «πράσινη». Αν νομίζετε ότι οι πελάτες θα θεωρήσουν το Green IT πολυτέλεια, σε καιρούς ισχνών αγελάδων, υπολογίστε και την ανάλογη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Λιγότερη ενέργεια = μικρότερα κόστη = μεγαλύτερη υπευθυνότητα = καλύτερη εταιρική εικόνα. Είναι ένα επιχείρημα που επηρεάζει θετικά πολλά διαφορετικά τμήματα μέσα στην επιχείρηση: Πληροφορική, Οικονομική Διεύθυνση, Διοίκηση, Επικοινωνία.

Στην πραγματικότητα, ο ΙΤ Manager μπορεί να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε για το Green IT. Καθώς το ΙΤ έχει μεγαλώσει, ο IT Manager είναι πλέον υπεύθυνος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος στο data center είναι 7%, ενώ το 2009 το κόστος για ηλεκτρική ενέργεια έφτασε στο 30% του προϋπολογισμού πληροφορικής.

Προφανώς το δίκτυο αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας. Η λέξη κλειδί είναι «σύγκλιση». Όταν υποστηρίζει όλα τα μέρη της επιχειρηματικότητας, ένα ενοποιημένο δίκτυο μπορεί να δημιουργήσει «αλυσιδωτή αντίδραση», μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση CO2, ενώ ο IT Manager αποκτά συνολική θεώρηση του υπολογιστικού περιβάλλοντος. Με τις κατάλληλες τεχνολογίες, είναι δυνατό να έχουν οι εταιρείες άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη από την κατανάλωση ενέργειας.

Πάνω από το ενοποιημένο δίκτυο, μπορούμε να μιλήσουμε στον πελάτη για consolidation και virtualization των servers, του storage, της υποδομής και των λειτουργιών. Πέρα από τα γνωστά οφέλη του virtualization, μπορούμε να έχουμε και σημαντικότατη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, σε σχέση με τα παραδοσιακά data center.

Τέλος, υπάρχουν τα εργαλεία συνεργασίας (collaboration), τα οποία μειώνουν σημαντικά την ανάγκη για ταξίδια, βοηθώντας την επιχείρηση να αναπτύξει εναλλακτικές, πράσινες μεθόδους για τη συνεργασία των εργαζομένων, την εκπαίδευση, την επικοινωνία.

Όντας στη μέση μεταξύ των επιχειρησιακών κατευθύνσεων της Διοίκησης και των τεχνολογικών εργαλείων για την υλοποίησή τους, ο IT Manager είναι ο άνθρωπος-κλειδί στην προσπάθεια της επιχείρησης να υλοποιήσει νέους στόχους, τόσο κανονιστικούς όσο και σε σχέση με την αγορά. Ο IT Manager είναι σε θέση να δημιουργήσει την υποδομή που θα ενδυναμώσει την εικόνα της εταιρείας ως ενός κοινωνικά υπεύθυνου -και ευαίσθητου σε περιβαλλοντικά ζητήματα- οργανισμού.                                                          

Όποιοι και αν είναι οι στόχοι, όποια και αν είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί, αυτό που τελικά μετρά είναι το αποτέλεσμα. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα επηρεάζει τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό.

Γιώργος Μαρίνης,  greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s