Ο τρόπος εργασίας αλλάζει… το ίδιο και το Datacenter

 

Σήμερα η Cisco ανακοίνωσε τα πρόσφατα αποτελέσματα της Connected World Report, μίας μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο για τις προσδοκίες των εργαζομένων όσον αφορά στην πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εταιρικά δεδομένα, καθώς και για τις απόψεις επαγγελματιών από τον κλάδο της Πληροφορικής σχετικά με τις τάσεις αυτές.

Η μελέτη, την οποία διεξήγαγε η InsightExpress, εταιρεία ερευνών αγοράς, για λογαριασμό της Cisco, βασίστηκε σε δείγμα 2.600 εργαζομένων και επαγγελματιών από τον χώρο της Πληροφορικής σε μεγάλη γκάμα κλάδων από 13 χώρες και παρουσίασε μερικές ενδιαφέρουσες τάσεις.

Βασισμένο σε απαντήσεις επαγγελματιών του κλάδου της Πληροφορικής, το τελευταίο μέρος της μελέτης αποκαλύπτει ότι οι ομάδες datacenter συνεργάζονται περισσότερο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ενοποίησης της υποδομής datacenter, όπως το unified fabric και το unified computing. Οι ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι η τάση προς μία αρχιτεκτονική ενοποιημένων datacenter θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και πιστοποιήσεις που θα δημιουργήσουν νέους, πολυλειτουργικούς ρόλους και ευκαιρίες εργασίας.

Οι επαγγελματίες από τον κλάδο της Πληροφορικής αξιολογούν το virtualization και το cloud computing ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του datacenter, ενώ παράλληλα εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για την υλοποίηση αυτών των νέων τεχνολογιών. Το IT προσπαθεί επίσης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εργαζομένων για φορητή πρόσβαση σε δεδομένα οποιαδήποτε στιγμή, από οποιοδήποτε σημείο και οποιαδήποτε συσκευή, σε συνδυασμό με την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας και επίτευξης των επιχειρηματικών στόχων.


Τάσεις, Προβλήματα και Προτεραιότητες που προκύπτουν από την έρευνα Cisco Connected World Report:

  • Τα σημαντικότερα προβλήματα του datacenter: Οι IT managers ανέφεραν ως σημαντικότερες ανησυχίες τα ζητήματα της ασφάλειας, της απόδοσης, της αξιοπιστίας και του προϋπολογισμού για συντήρηση και διαχείριση.
  • Οι σημαντικότερες τεχνολογίες και τάσεις: Οι IT managers ανέφεραν τη φορητή πρόσβαση στα δεδομένα ως την κυριότερη τάση που θα επηρέαζε περισσότερο το datacenter τους. Ακολουθούν το virtualization και το unified data center fabric που ενοποιεί SAN και LAN fabrics.
  • Ο ρόλος του δικτύου: Το 69% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι το δίκτυο θα παίζει συνεχώς σημαντικότερο ρόλο, λόγω της νευραλγικής του θέσης στο datacenter και της ικανότητάς του να ενοποιεί και να διαχειρίζεται πόρους.
  • Η χρήση του cloud σήμερα: Mόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες ανέφερε ότι χρησιμοποιεί σήμερα cloud computing, ενώ ένα επιπλέον 34% σχεδιάζει να αναπτύξει cloud.
  • Η υπόσχεση του virtualization: Το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς servers παραγωγής σήμερα έχουν γίνει virtual. Ενώ οι ερωτηθέντες προβλέπουν μεγαλύτερα επίπεδα virtualization στο μέλλον, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα του virtual περιβάλλοντος και η δυσκολία καθορισμού και διαχείρισης των λειτουργικών διαδικασιών.

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί το 1ο μέρος της έρευνας, το οποίο καταδείκνυε ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν ευέλικτη πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα οποιαδήποτε στιγμή, από οποιοδήποτε σημείο και οποιαδήποτε φορητή συσκευή. Τα αποτελέσματα του 2ου μέρους της έρευνας, που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο, παρουσιάζουν έλλειψη συνάφειας μεταξύ προσδοκιών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και των πολιτικών που εφαρμόζονται από τα Τμήματα Πληροφορικής.

Τα αποτελέσματα της σημερινής έρευνας αποδεικνύουν ότι οι IT managers εξελίσσουν τις στρατηγικές τους για το datacenter, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και τάσεις, ενώ παράλληλα εργάζονται για να συμπεριλάβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βίντεο και τους συνεχώς αυξανόμενους εν κινήσει εργαζόμενους.


Ευγένιος Ζερβούδης, 
greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s