Φορητότητα: Η νέα τάξη πραγμάτων στην εργασία

Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται ασυνήθιστες ώρες. Που συνομιλούν με πελάτες φορώντας τις πιτζάμες τους, ταξιδεύουν συχνά και μεταφέρουν το γραφείο τους σε ένα briefcase.

Δεν πρόκειται για μικρό ποσοστό. Σύμφωνα με την IDC, ένας στους τέσσερις εργαζομένους παγκοσμίως εργάζεται από απόσταση, όντας το ίδιο ή και περισσότερο παραγωγικός από ό,τι ήταν στο γραφείο. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις παραδέχονται ότι η φορητότητα στην εργασία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, για την επιχείρηση, για τον εργαζόμενο, για τον πελάτη. Οι πελάτες εξυπηρετούνται αμεσότερα και καλύτερα – άρα είναι πιο ικανοποιημένοι. Οι διαδικασίες είναι γρηγορότερες – άρα οι εργαζόμενοι είναι πιο αποδοτικοί. Η επικοινωνία είναι άμεση – άρα παρατηρούνται λιγότερα προβλήματα από παρανοήσεις, λανθασμένες συνεννοήσεις, καθυστερήσεις. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μείωση του κόστους λειτουργίας, που είναι ένα βασικό (αν όχι το βασικότερο) ζητούμενο για τις επιχειρήσεις σήμερα.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ο εργαζόμενος από απόσταση έχει αυξημένο βαθμό ικανοποίησης. Αισθάνεται πιο αποτελεσματικός και ικανός να χειριστεί τον καθημερινό όγκο εργασίας. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η αμεσότητα στην επικοινωνία τον βοηθά να διαχειρίζεται καλύτερα τυχόν απρόοπτα. Διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της δουλειάς του, ακόμα και αν απουσιάζει ή ταξιδεύει.

Σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια μελέτη που ανακοίνωσε η Cisco, το 60% των εργαζομένων πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται κανείς στο γραφείο για να είναι παραγωγικός, ενώ το 66% πιστεύει ότι το τμήμα Πληροφορικής θα επιτρέψει να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή για πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, εφαρμογές και δεδομένα, από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η ευελιξία να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία (13%), την επιλογή της εργασίας τους (12%) και το ηθικό τους (9%). Δύο στους τρεις εργαζομένους σε όλον τον κόσμο δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν μία εργασία με μικρότερη αμοιβή και μεγαλύτερη ευελιξία παρά μία θέση με μεγαλύτερη αμοιβή, αλλά χωρίς ευελιξία.

Οι εργαζόμενοι είναι ξεκάθαροι. Μπορεί η επιχείρηση να ανταποκριθεί;

Η αγορά της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών έχει να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις για την προώθηση της φορητότητας με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Ταυτόχρονα, αρκετές επιχειρήσεις δείχνουν ώριμες να υιοθετήσουν και αυτή τη μορφή εργασιακής σχέσης, που υποστηρίζει πολιτικές για περιβαλλοντική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα.

Καθώς οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες προσφέρονται, χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται όλο και περισσότερο έξω από τα στενά όρια της επιχείρησης, απαιτείται από τις επιχειρήσεις μία νέα προσέγγιση, που δεν θα επιτρέπει μείωση της απόδοσης ή της ταχύτητας από την απόσταση μεταξύ χρήστη και εφαρμογής.

Ένα Δίκτυο Χωρίς Περιορισμούς εκτείνει τη φορητότητα, την ασφάλεια και την απόδοση για τους χρήστες, ασχέτως με το πού βρίσκεται ο χρήστης ή η εφαρμογή – μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται και συνεργάζονται. Γιατί ο εργαζόμενος ελάχιστα ενδιαφέρεται για την τεχνολογία. Ενδιαφέρεται για την εμπειρία που του προσφέρεται, για τη διευκόλυνση της εργασίας του, για την καλύτερη συνεργασία, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν με ένα δίκτυο ενοποιημένο, σταθερό, ασφαλές και χωρίς περιορισμούς – ένα Borderless Network που θα βοηθήσει την επιχείρηση να στηρίξει το μοντέλο της φορητότητας των εργαζομένων.

Ενώ η τηλε-εργασία στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, σημειώνεται ένας (ενθαρρυντικά) σταθερός ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Στους νέους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους, επιχειρήσεις θα ανακαλύψουν μπροστά πολλά πλεονεκτήματα και σημαντικές για την ανάπτυξή τους ευκαιρίες. Δίπλα τους έχουν ήδη ένα μεγάλο σύμμαχο: Τις τεχνολογίες συνεργασίας και τα ευέλικτα δίκτυα χωρίς περιορισμούς.

Αλέξανδρος Μπεχράκης, greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s