Γήρανση Πληθυσμού: μήπως είναι ευκαιρία;

 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας πρόσφατα εγκατέλειψε το σχέδιο της προκαθορισμένης ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν επιτρέπεται πια να απολύουν εργαζόμενους με την αιτιολογία ότι είναι 65 ετών.

Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα. Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αξιολογούν εκ νέου την ηλικία κατά την οποία οι πολίτες μπορούν να πάρουν σύνταξη, κυρίως λόγω του κατακόρυφα αυξανόμενου αριθμού συντάξεων, που οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Αυτό επιδεινώνεται από τη μείωση του ποσοστού των γεννήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι συνεισφέρουν στην οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξη ενός συνεχώς μεγαλύτερου τμήματος πληθυσμού που γερνάει θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία. Κλάδοι όπως της περίθαλψης, των κοινωνικών υπηρεσιών και των μεταφορών είναι μόνο μερικοί από τους κλάδους θα βιώσουν μία έκρηξη της ζήτησης μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Κατά συνέπεια, μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε σημαντικές αλλαγές τόσο σε νομοθετικό όσο και σε άλλα επίπεδα σχετικά με την προμήθεια των δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. αύξηση τηλεϊατρικής, επέκταση online υπηρεσιών).

Ενώ η συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της γήρανσης των εθνών τείνει να επικεντρώνεται στις προκλήσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα παρουσιάζει και σπουδαίες ευκαιρίες. Στη συνέχεια εκθέτουμε μερικές από αυτές τις ιδέες:

Από κοινωνικής άποψης, το «εφ’ όρου ζωής εργασιακό πρότυπο» είναι πιθανόν να αλλάξει, όπως και η αντίληψη που έχουμε αναφορικά με το τι σημαίνει «συνταξιοδότηση». Οι άνθρωποι πιθανότατα θα χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως «μερικώς συνταξιοδοτημένο», καθώς προκύπτουν νέες ευκαιρίες που τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στο «παραγωγικό» δυναμικό.

Από την άποψη της επιχείρησης, είναι πιθανόν να δούμε εταιρείες οι οποίες θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιασμένες ειδικά ώστε να βοηθούν τα πιο ηλικιωμένα άτομα να ζουν μία πιο ανεξάρτητη ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει πιθανότατα αντίκτυπο στον χώρο των ψηφιακών μέσων. Τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης θα μεριμνούν όλο και πιο πολύ για τα ηλικιωμένα άτομα. Η κοινωνική δικτύωση είναι ένα καταπληκτικό μέσο, που βοηθάει εκείνους που έχουν συνταξιοδοτηθεί (ή μερικώς συνταξιοδοτηθεί) να μείνουν σε επικοινωνία με τους φίλους τους και να συμμετέχουν σε online κοινότητες.

Επιπλέον, ο κλάδος των online παιχνιδιών και της ψυχαγωγίας θα ωφεληθεί από παιχνίδια που απευθύνονται σε ηλικιωμένα άτομα. Η αντίληψη ότι οι παραπάνω κλάδοι αποτελούν «προπύργιο» των νέων πρόκειται να αλλάξει. Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο όμως θα μας προσφέρει σπουδαίες ευκαιρίες, καθώς και προκλήσεις.

Matt Morgan, greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s