«Ηλεκτρικός Παράδεισος»: Πόσο μακριά μπορείτε να πάτε με μία μόνο μπαταρία;

 

Πρόσφατα ο ρεπόρτερ του BBC, Brian Milligan, έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα ενώ οδηγούσε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο –μία διαδρομή 484 μιλίων (778 χιλιομέτρων)– χρησιμοποιώντας το βρετανικό δημόσιο δίκτυο φόρτισης για να φορτίσει την μπαταρία του αυτοκινήτου. Ήταν ένα συναρπαστικό project, ένα project που έβγαλε το αυτοκίνητο από την «άνεση» των σύντομων τοπικών διαδρομών, που συνήθως σχετίζεται με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Όπως επεσήμανε, όμως, ο ίδιος ο Brian, εάν υποθέσουμε ότι μία συνηθισμένη οικογένεια αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τι θα κάνει στην περίπτωση που πρέπει να πραγματοποιήσει ένα μεγαλύτερο ταξίδι, για να επισκεφτεί έναν συγγενή; Η αγορά ενός δεύτερου αυτοκινήτου «ακυρώνει» στην ουσία την ύπαρξη ενός «πράσινου» αυτοκινήτου.

Το ταξίδι του Brian διήρκεσε 4 ημέρες με τη μέση ταχύτητα των -όχι και πολύ εντυπωσιακών- 6 μιλίων την ώρα. Κύριος ανασταλτικός παράγοντας ήταν το δίκτυο φόρτισης –γεγονός που δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη- το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 500 σημεία στη Βρετανία. Όμως η πλήρης φόρτιση μίας μπαταρίας διαρκεί μέχρι και 10 ώρες. Έτσι, κύρια αιτία της καθυστέρησης είναι η επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Βέβαια, οι μπαταρίες βελτιώνονται διαρκώς. Έτσι, μέσα σε ένα έτος περίπου είναι πιθανόν να χρειάζεστε μόνο 20 λεπτά για να κάνετε αυτό για το οποίο σήμερα χρειάζεστε 10 ώρες. Εξάλλου, η Βρετανία, όπως και άλλες χώρες, σχεδιάζει να αυξήσει τα σημεία φόρτισης. Μέσα σε 2 χρόνια πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν περίπου 4.000 σημεία.

Η βελτίωση και προσαρμογή του δικτύου φόρτισης στις ανάγκες πολύ αναπτυγμένων και με μεγάλο πληθυσμό πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Βερολίνο, θα είναι πρόκληση. Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, εάν χρειαστεί να μεταφέρουμε το δίκτυο εκτός πόλης και να καλύψουμε και την εξοχή. Είμαι αρκετά μεγάλος και θυμάμαι την κάλυψη που ήταν διαθέσιμη για την κινητή τηλεφωνία, καθώς και το γεγονός ότι όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρόσφεραν χάρτες με τα σημεία λήψης σήματος σε όλη τη χώρα. Περιμένω κάτι αντίστοιχο να συμβεί και με το δίκτυο φόρτισης οχημάτων, όπου η διαθεσιμότητά του θα είναι πιο πυκνή εντός πόλεων και θα περιορίζεται όσο κανείς φεύγει μακριά από τα αστικά κέντρα. Σίγουρα όμως, όλα τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα, και σύντομα τα σημεία φόρτισης θα είναι το ίδιο συνηθισμένο φαινόμενο στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά, όσο και ένα γραμματοκιβώτιο.

Dominic Cook, greek-bloggers@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s