Η μετάβαση στο Cloud



Αν και τελευταία γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για το cloud computing, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο οι managers των κέντρων δεδομένων μπορούν να το ενσωματώσουν με έναν πιο τυποποιημένο τρόπο στον προγραμματισμό τους, αναφορικά με τη χωρητικότητα.

Οι περισσότερες από τις προσεγγίσεις που προσφέρονται σήμερα διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος που επιλύουν ή την υπηρεσία cloud που απαιτούν. Μία επιχείρηση, για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει την πρόσβαση σε μία εφαρμογή στο cloud, όπως η Salesforce.com, ή να επιλέξει να μεταφέρει μία συγκεκριμένη υποδομή ή μία ομάδα από πλατφόρμες σε μία εσωτερική υποδομή cloud ή έναν εξωτερικό πάροχο υπηρεσιών cloud. Για να είναι το cloud computing πραγματικά χρήσιμο πρέπει να προσφέρει στον manager του κέντρου δεδομένων μία γκάμα από τεχνολογίες που συνεργάζονται απρόσκοπτα μεταξύ τους, αναπτύσσοντας υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης.

Όπως δείχνει το virtualization, είναι πολύ ευκολότερο ένα νέο περιβάλλον να γίνει online. Το γεγονός αυτό αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την ευελιξία του κέντρου δεδομένων, προσφέροντας πολύ ευκολότερη διαχείριση της ανάπτυξης του περιβάλλοντος, είτε αυτή είναι συνεχής ή με μία προσωρινή ανταπόκριση στην αύξηση της ζήτησης ή στην εποχικότητα. Επίσης, επιτρέπει την άμεση μεταγωγή του περιβάλλοντος καθώς και τον ευκολότερο σχεδιασμό, σε περίπτωση που απαιτούνται νέα περιβάλλοντα.

Τα πλεονεκτήματα αυτά όμως έχουν και αρνητικά σημεία. Ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναρχία μέσα στο περιβάλλον και έλλειψη ελέγχου όσον αφορά στη διαχείριση των αλλαγών. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κινδύνους στην ασφάλεια, προβλήματα αξιοπιστίας και έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού επιχειρησιακής συνέχειας. Η αύξηση της χωρητικότητας απαιτεί ακόμη τη χρήση παραδοσιακών διαδικασιών IT, οι οποίες μπορεί να ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λάθους για τους λόγους που προαναφέραμε.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, η διαχείριση της υποδομής που υποστηρίζει το συγκεκριμένο υπολογιστικό περιβάλλον πρέπει να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα παροχής πολύπλοκων συστημάτων Πληροφορικής που αφορούν στην παρουσίαση μίας σειράς τυποποιημένων υπηρεσιών. Οι δυνατότητες αυτών των υπηρεσιών συγκλίνουν σε υψηλό επίπεδο, που το κοινό στο οποίο απευθύνονται μπορεί να κατανοήσει, χωρίς την ανάγκη να εντρυφήσει ιδιαίτερα ή ακόμα και να γνωρίζει τις διαδικασίες  που απαιτούνται για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Η μετάβαση αυτή δεν επιτρέπει σε αυτόν που ζητάει τη συγκεκριμένη υπηρεσία να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τους περιορισμούς της εφαρμογής, προσφέροντας ένα υπολογιστικό, δικτυακό, αποθηκευτικό, virtualized ή φυσικό περιβάλλον εφαρμογών με τρόπο που μεγιστοποιεί τη χρήση περιορισμένων ή ελαττούμενων πόρων κέντρων δεδομένων. (Πολλοί bloggers έχουν μιλήσει για τη συρρίκνωση των πόρων στα κέντρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου και του Tere’ Bracco).

Με τη χρήση τυποποιημένων διαδικασιών και ροής εργασίας ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υλοποίησης, ενώ υποστηρίζονται οι καθιερωμένες πρακτικές διαχείρισης αλλαγής.

Η προσέγγιση αυτής της κατάστασης είναι η αρχή της μετάβασης στο cloud. Με την υλοποίηση μίας σειράς προτύπων υπηρεσιών, προφίλ και τακτικών, κάθε στρώμα αρχιτεκτονικής βασίζεται σε μία τυποποιημένη ροή εργασίας. Με τη σύνδεση μέσω ενός interface με δεξαμενές δεδομένων, CMDBs και άλλα συστήματα καταγραφής πόρων, οι πιο κατάλληλοι πόροι κέντρου δεδομένων τίθενται σε χρήση όποτε είναι αναγκαίο, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό cloud.

Μόλις υλοποιηθούν οι προσεγγίσεις που αναφέραμε παραπάνω, η μετάβαση στο cloud είναι το επόμενο λογικό βήμα. Οι ίδιες δεξαμενές πόρων και ροής εργασίας είναι δυνατόν να επεκταθούν στο interface με τεχνολογίες δημόσιου cloud, οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη υπηρεσιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς πόρους, ανταποκρίνονται στις συμφωνίες ποιότητας υπηρεσιών (SLA), στις δεσμεύσεις για το κόστος και την ανταπόκριση, χωρίς να αυξάνεται το footprint του κέντρου δεδομένων. Ο μέγιστος φόρτος εργασίας μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποδοτικά με την αύξηση της αξιοπιστίας της Πληροφορικής και τη μείωση των δαπανών.

Η ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιείται για το ιδιωτικό cloud μπορεί να εφαρμοστεί από τους παρόχους δημόσιων cloud ως υπηρεσίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες, το γεγονός αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα εσωτερικά τμήματα IT να εστιάσουν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της επιχείρησής τους, ενώ αναθέτουν την παροχή hardware και λογισμικού, τη διαχείριση και την αποδοτικότητα της χρήσης στους παρόχους δημόσιων cloud (αλλά και στις οικονομίες κλίμακας που διασφαλίζει αυτή η προσέγγιση),  ώστε να διαφοροποιηθούν.

Το IASBU διαθέτει μία σειρά από τεχνολογίες που θα διευκολύνουν τη μετάβασή σας στο cloud. Από τα πρώτα βήματα, της ανάπτυξης βασικών υπηρεσιών για την παροχή εικονικού περιβάλλοντος, μέχρι και την πλήρη υλοποίηση υπηρεσιών, με τη διαχείριση της ανάπτυξης όλων των τμημάτων κέντρου δεδομένων που είναι απαραίτητα τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια clouds, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες cloud orchestration θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε στο cloud με έναν πιο δομημένο και αναβαθμίσιμο τρόπο.

 Ευγένιος Ζερβούδης, marketing-greece@cisco.com

Σχολιάστε