Ποιο switch είναι κατάλληλο για τη Μικρή Επιχείρηση;

Δομικά στοιχεία ενός managed switch

Ένα managed switch, όπως αυτά της Cisco 300 Series, σας επιτρέπει να δώσετε προτεραιότητα στη διακίνηση δεδομένων μέσω του δικτύου σας, έτσι ώστε οι πιο σημαντικές πληροφορίες να φτάνουν πρώτες. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε ποιος έχει πρόσβαση στο δίκτυό σας.

Με το managed switch μπορείτε να διατάξετε, να διαχειριστείτε και να παρακολουθήσετε το δίκτυό σας. Τα managed switches χρησιμοποιούν SNMP (Simple Network Management Protocol) που σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζετε πόσο καλά λειτουργεί το δίκτυό σας, καθώς και το εάν κάποια από τις συσκευές παρουσιάζει βλάβη ή πρόβλημα. Το SNMP προσφέρει επίσης δυνατότητες διαχείρισης από απόσταση, γεγονός που σας επιτρέπει να κάνετε αλλαγές στις συσκευές στο δίκτυό σας, καθώς και να επιδιορθώνετε τα όποια προβλήματα μέσω ενός interface βασισμένου στο Διαδίκτυο, χωρίς να πρέπει να συνδεθείτε απευθείας με το ίδιο το switch.

Τα managed switches προσφέρουν επίσης υπερεπάρκεια και δυνατότητες VLAN (virtual LAN) έτσι ώστε να βελτιώσετε την απόδοση του δικτύου σας. Η υπερεπάρκεια δίνει στο switch τη δυνατότητα να διατηρήσετε τη ροή διακίνησης του δικτύου σας, ακόμη κι αν η σύνδεση με το δίκτυο δεν είναι εφικτή. Με άλλα λόγια το δίκτυό σας δεν θα «πέσει».

Τα VLANs σάς δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργείτε ομάδες μέσα στην επιχείρησή σας, έτσι ώστε να απομονώνετε διαφορετικά είδη διακίνησης δεδομένων στο δίκτυο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κατανείμετε τη διακίνηση ανάμεσα στα τμήματα οικονομικών και marketing, έτσι ώστε σημαντικά οικονομικά δεδομένα να έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τα δεδομένα του marketing. Τα VLANs προσφέρουν επίσης ένα επιπρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να προστατεύετε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα από επισκέπτες, σε περίπτωση που σας επιτραπεί η πρόσβαση στο δίκτυο.

Τέλος, ένα managed switch σας προσφέρει υποστήριξη, καθώς οι επιχειρηματικές και τεχνολογικές σας ανάγκες αυξάνονται. Εάν αποφασίσετε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε ένα τηλεφωνικό σύστημα βασισμένο σε IP, η ύπαρξη ενός managed switch με υποστήριξη Ποιότητας Υπηρεσίας (Quality of Service) σάς επιτρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προτεραιότητα σε διακίνηση φωνής, έτσι ώστε η ποιότητα της κλήσης να μην επηρεάζεται από άλλη διακίνηση στο δίκτυό σας. Εξάλλου, ένα managed switch που διαθέτει ασφαλή ασύρματη συνδεσιμότητα σάς δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε χρήστες – εργαζόμενους και επισκέπτες – στο δίκτυο οποιαδήποτε στιγμή και να τους προσφέρετε πρόσβαση τόσο στο δίκτυο όσο και στο Internet από οποιοδήποτε γραφείο ή αίθουσα διασκέψεων στο κτίριο.

Η απλότητα ενός unmanaged switch

Το unmanaged switch έχει λιγότερα χαρακτηριστικά από το αντίστοιχο managed. Έτσι, απαιτεί λιγότερη τεχνογνωσία για την προσθήκη του στο δίκτυο. Δεν υπάρχει λογισμικό για εγκατάσταση και κανένα δομικό στοιχείο για διάταξη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη Μικρή Επιχείρηση που δεν διαθέτει in-house υποστήριξη πληροφορικής ή της οποίας το δίκτυο μόλις άρχισε να λειτουργεί.

Τα unmanaged switches, όπως η Cisco 100 Series, έχουν σταθερή διάταξη και είναι έτοιμα για σύνδεση με PC, εκτυπωτές δικτύου και άλλες συσκευές, αμέσως μόλις βγουν από τη συσκευασία τους. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συνδέσετε το switch, να συνδέσετε τους υπολογιστές και τις υπόλοιπες συσκευές με αυτό, και έπειτα το switch με το Internet.

Η επιλογή είναι δική σας

Το ποιο switch θα επιλέξετε εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εν συντομία, το unmanaged switch προσφέρει βασική συνδεσιμότητα για τη σύνδεση διαφόρων συσκευών στο γραφείο σας μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, υπηρεσιών, εκτυπωτών κ.λπ. Από την άλλη, το managed switch σας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο του δικτύου, καθώς και υποστήριξη προηγμένων τεχνολογιών επικοινωνίας, όπως η IP τηλεφωνία. Με λίγα λόγια, το managed switch αναπτύσσεται παράλληλα με την επιχείρησή σας.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του switch που θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επάρκεια ενέργειας, η διαλειτουργικότητα με προϊόντα άλλων παρόχων, καθώς και η συνδεσιμότητα με Fast Ethernet και Gigabit Ethernet.

Μήπως πρόσφατα αγοράσατε κάποιο switch? Ποιο επιλέξατε και για ποιον λόγο; Μοιραστείτε τις συμβουλές σας με άλλες μικρές επιχειρήσεις.

marketing-greece@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s