Μια αληθινή πηγή δύναμης

Η Cisco ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι Υπερήφανος Χορηγός των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσης της εταιρείας στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην ένταξη στο κοινωνικό σύνολο για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Θεωρώ ότι οι παραπάνω κατηγορίες, είτε πρόκειται για προσωπικές επιλογές ή για φυσικά χαρακτηριστικά, δεν αποτελούν πλέον λόγο διάκρισης σε κανένα πολιτισμένο περιβάλλον. Τόσο η ενημέρωση όσο και η ξεκάθαρη στάση των επιχειρήσεων, ότι δεν θα ανεχτούν τον αποκλεισμό και τις κοινωνικές διακρίσεις, έχουν θέσει τις σωστές βάσεις ώστε να γίνουμε όλοι μας πιο δεκτικοί και έτοιμοι να ενσωματώσουμε διαφορετικούς ανθρώπους στις ομάδες μας.

Τι γίνεται όμως με εκείνους που δεν ανήκουν σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες, και που η διαφορετικότητά τους συνίσταται στον καθημερινό τους αγώνα να γίνουν αποδεκτοί από έναν κόσμο με έντονους ρυθμούς και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας, τον οποίο δυσκολεύονται ίσως να ακολουθήσουν;

Αυτοί είναι οι αθλητές των Special Olympics. 7500 αθλητές από 185 χώρες ανά τον κόσμο, που αγωνίζονται όχι για τη νίκη (είναι ήδη νικητές στον αγώνα τους να κερδίσουν τον σεβασμό μας), αλλά για να μας θυμίσουν ότι είναι εδώ, με το πάθος τους, τα ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις μυαλά τους, τη διαφορετικότητά τους.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε με πάθος πως η διαφορετικότητα είναι πηγή δύναμης. Για τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο και διδάσκαλο, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορετικότητα σε ένα κοινωνικό σύνολο, τόσο τα πλεονεκτήματα του καθενός συμπληρώνονται από τα πλεονεκτήματα των άλλων, και στο τέλος δημιουργείται κάτι πιο ισχυρό, πιο σπουδαίο, πιο αυτάρκες.

Είναι περίεργο, αλλά στην ίδια ακριβώς αξία βασίστηκε το ανθρώπινο δίκτυο της Cisco. Πιστεύοντας ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί, από όσο θα είμασταν ποτέ χωριστά, θεωρούμε το ανθρώπινο δίκτυο ως αληθινή πηγή δύναμης για το σύνολο και για τον καθένα από εμάς. Ως μέλη ενός ανθρώπινου δικτύου όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα, να γίνουμε πλουσιότεροι ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες, να ανακαλύψουμε πράγματα για τους άλλους και να γνωρίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας.

Η Cisco είναι ο Υπερήφανος Χορηγός των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011, και αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας. Αν και η διαφορετικότητα στις μέρες μας υπάρχει σε αρκετές ομάδες (πολλές κοινωνίες είναι πλέον πολυπολιτισμικές), η αποδοχή και η ένταξη δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι η εξαίρεση. Η επαφή μας με τους Διοργανωτές των Special Olympics και η χορηγία των σημαντικών αυτών αγώνων αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόκληση και ευκαιρία για εμάς, ώστε να γίνουμε περισσότερο δεκτικοί και ανοιχτοί στους πραγματικούς νικητές της ζωής -∙ εκείνους που κερδίζουν τον αγώνα για αυτοεκτίμηση και σεβασμό. Γιατί ένταξη δεν σημαίνει μόνο να αναγνωρίζεις τη διαφορετικότητα, αλλά να εκτιμάς την αξία που κάθε άνθρωπος μπορεί να φέρει στην ομάδα. Μέσα από τη συμμετοχή όλων, ο κόσμος μας θα γίνει πιο δυνατός, πιο σπουδαίος, πιο αυτάρκης.

Αλέξανδρος Μπεχράκης,  marketing-greece@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s