Το Κοινωνικό Λογισμικό στην Επιχείρηση

Του Γιώργου Πηλιανίδη, Collaboration Product Sales Specialist, Cisco

 

Είναι σίγουρο: Μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον χώρο εργασίας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ατόμων από τις γενιές «X» και «Y» θα αρχίσει να εντάσσεται στο εργατικό δυναμικό. Καθώς τα άτομα αυτά έχουν συνηθίσει να βασίζουν την επικοινωνία σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, οι εργοδότες ωθούνται να χρησιμοποιήσουν παρόμοια εργαλεία στις επιχειρήσεις τους, αλλά με πιο ασφαλή τρόπο.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Cisco ανακοίνωσε το Cisco Quad, τη βασιζόμενη σε λογισμικό πλατφόρμα συνεργασίας για επιχειρήσεις, και η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική.

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί για συγκεκριμένα λειτουργικά προβλήματα, το κοινωνικό λογισμικό για τις επιχειρήσεις αποτελεί μία εφαρμογή ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν, να επεκταθούν σε νέες αγορές και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Μπορεί να δώσει νέα όψη στον χώρο εργασίας και να προσφέρει μοναδικά οφέλη στην επιχείρηση:

  • Ευκολότερη πρόσβαση σε πόρους και τεχνογνωσία, δίνοντας στον χρήστη την ευκαιρία να επικοινωνήσει με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μία εικονική συζήτηση για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή πρόκληση. Εξάλλου, προσφέρει και τη δυνατότητα αναζήτησης σε αυτές τις ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μέσω της ενσωμάτωσης με δυνατότητες φωνής, IM w/presence, διάσκεψης και video.
  • Εξοικονόμηση χρόνου και πόρων και καλύτερη χρήση των υφιστάμενων συστημάτων μέσω της ενσωμάτωσης με κοινές πλατφόρμες υποδομής Πληροφορικής.
  • Κοινωνική δικτύωση χωρίς τον κίνδυνο της χρήσης ενσωματωμένης, βασισμένης σε κανόνες, διαχείρισης ευαίσθητων δεδομένων σε οποιαδήποτε μορφή, πίσω από το firewall.
  • Απλοποίηση της διαχείρισης περιεχομένου με χρήση κοινοποίησης περιεχομένου και δυνατότητες αναζήτησης.
  • Ανταπόκριση στις ανάγκες του εν κινήσει εργαζομένου με εφαρμογές σχεδιασμένες για φορητές συσκευές.

 

Το κοινωνικό λογισμικό για επιχειρήσεις προσφέρει οφέλη στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αποφέρουν μεγάλα οφέλη σε επιχειρήσεις όταν πρόκειται για την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο, όταν πρόκειται για εσωτερική ή ασφαλή επικοινωνία συνεργάτη/παρόχου. Παρόλο που μπορεί να υπάρχει κάποια αλληλοεπικάλυψη μεταξύ προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, είναι πολύ μικρή, καθώς, σε τελευταία ανάλυση, κοινοποιούνται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού. Η πραγματική συνεργασία είναι εσωτερική και εξωτερική. Φτάνει μέχρι και την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο τόσο πρόσωπο με πρόσωπο όσο και μέσω φωνής, video, chat και διάσκεψης. Η πραγματική συνεργασία συνδυάζει την εικονική επικοινωνία με την επικοινωνία με τον πραγματικό κόσμο.

Εξάλλου, ζητήματα που αφορούν το απόρρητο κάνουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης το τελευταίο μέρος στο οποίο οι χρήστες από τον χώρο των επιχειρήσεων θα ήθελαν να αποθηκεύσουν το πνευματικό τους έργο και να τις χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους. Χρήστες από τον χώρο των επιχειρήσεων θέλουν τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούν και στην προσωπική τους ζωή, προσαρμοσμένα όμως στις ανάγκες της επιχείρησης με τρόπο ασφαλή.

Οι εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοί τους έχουν εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα και τεχνογνωσία – και να δημιουργήσουν ομάδες που συνεργάζονται μεταξύ τους για να επιτύχουν γρήγορα τα κατάλληλα αποτελέσματα. Η εργασία θα βελτιωθεί όταν το κοινωνικό λογισμικό θα αναπτυχθεί στην επιχείρηση.

Συμπληρωματικά στην οικογένεια των κοινωνικών δικτύων, έρχεται να προστεθεί από τη Cisco το SocialMiner που φιλτράρει τη πληροφορία και αναγνωρίζει έγκαιρα το ενδιαφέρον των χρηστών και δυνητικά πελατών για κάποιους οργανισμούς, ώστε να παρέχεται η σωστή υπηρεσία και να διασφαλίζεται η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών.

To SocialMiner θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μια επιτυχημένης καμπάνιας, τη διερεύνηση εξειδικευμένου προσώπου ή οργανισμού αλλά παράλληλα θα υποστηρίξει και την ασφάλεια στην επικοινωνία διαβαθμισμένης πληροφορίας.

Πρόσφατα το Cisco SocialMiner διακρίθηκε με το «Best of Enterprise Connect Award» αναδεικνύοντας έτσι το υψηλό επίπεδο που αναγνωρισμένα κατέχουν τα προϊόντα και υπηρεσίες της Cisco.

marketing-greece@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s