Η μετάβαση στο Cloud

Του Ευγένιου Ζερβούδη, Product Sales Specialist, Datacenter & Virtualization, Cisco

 

Τελευταία γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για το cloud computing. Είναι σίγουρα μία από τις πιο πολυσυζητημένες τεχνολογίες σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές με ποιον τρόπο οι managers του datacenter μπορούν να το ενσωματώσουν με έναν πιο τυποποιημένο τρόπο στον προγραμματισμό τους, αναφορικά με τη χωρητικότητα.

Οι περισσότερες από τις προσεγγίσεις που προσφέρονται σήμερα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό cloud computing, διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και ποικίλουν – ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος που επιλύουν ή την υπηρεσία cloud που απαιτούν. Μία επιχείρηση, για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει την πρόσβαση σε μία εφαρμογή στο cloud, όπως η Salesforce.com, ή να επιλέξει να μεταφέρει μία συγκεκριμένη υποδομή ή μία ομάδα από πλατφόρμες σε μία εσωτερική υποδομή cloud ή έναν εξωτερικό πάροχο υπηρεσιών cloud. Για να είναι το cloud computing πραγματικά χρήσιμο πρέπει να προσφέρει στον manager του datacenter μία γκάμα από τεχνολογίες που συνεργάζονται απρόσκοπτα μεταξύ τους, αναπτύσσοντας υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης.

Με το virtualization, είναι πολύ ευκολότερο ένα νέο περιβάλλον να γίνει online. Το γεγονός αυτό αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την ευελιξία του datacenter, προσφέροντας πολύ ευκολότερη διαχείριση της ανάπτυξης του περιβάλλοντος, είτε αυτή είναι συνεχής ή με μία προσωρινή ανταπόκριση στην αύξηση της ζήτησης ή στην εποχικότητα. Επίσης, επιτρέπει την άμεση μεταγωγή του περιβάλλοντος στη νέα του μορφή, καθώς και τον ευκολότερο σχεδιασμό, σε περίπτωση που χρειάζεται να ενσωματωθούν νέα περιβάλλοντα.

Τα πλεονεκτήματα αυτά, όμως, έχουν και αρνητικά σημεία. Ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναρχία μέσα στο περιβάλλον και έλλειψη ελέγχου, όσον αφορά στη διαχείριση των αλλαγών, κινδύνους στην ασφάλεια, προβλήματα αξιοπιστίας και έλλειψη αποτελεσματικού σχεδιασμού επιχειρησιακής συνέχειας. Η προσθήκη νέας χωρητικότητας απαιτεί ακόμη τη χρήση παραδοσιακών διαδικασιών IT, ενέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο λάθους.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών, προτείνεται η τυποποίηση των διαδικασιών και της ροής εργασίας. Η προσέγγιση αυτή προσφέρει ένα υπολογιστικό, δικτυακό, αποθηκευτικό, virtualized ή φυσικό περιβάλλον εφαρμογών με τρόπο που μεγιστοποιεί τη χρήση περιορισμένων ή ελαττούμενων πόρων datacenter. Ταυτόχρονα, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υλοποίησης, ενώ υποστηρίζονται οι καθιερωμένες πρακτικές διαχείρισης της αλλαγής.

Είναι η αρχή της μετάβασης στο cloud. Με την υλοποίηση μίας σειράς προτύπων υπηρεσιών, προφίλ και τακτικών, κάθε στρώμα αρχιτεκτονικής βασίζεται σε μία τυποποιημένη ροή εργασίας. Με τη σύνδεση μέσω ενός interface με δεξαμενές δεδομένων, CMDBs και άλλα συστήματα καταγραφής πόρων, οι πιο κατάλληλοι πόροι του datacenter χρησιμοποιούνται όποτε είναι αναγκαίο, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό cloud.

Οι ίδιες δεξαμενές πόρων και ροής εργασίας ισχύουν και στο δημόσιο cloud, επιτρέποντας την ανάπτυξη υπηρεσιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς πόρους, χωρίς να αυξάνεται το footprint του datacenter. Ο μέγιστος φόρτος εργασίας μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποδοτικά με την αύξηση της αξιοπιστίας της Πληροφορικής και τη μείωση των δαπανών.

Η ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιείται για το ιδιωτικό cloud μπορεί να εφαρμοστεί από τους παρόχους δημόσιων cloud. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες, τα τμήματα IT θα έχουν τη δυνατότητα να εστιάσουν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της επιχείρησής τους, ενώ αναθέτουν την παροχή hardware και λογισμικού, τη διαχείριση και την αποδοτικότητα της χρήσης στους παρόχους δημόσιων cloud.

Από τα πρώτα βήματα, της ανάπτυξης βασικών υπηρεσιών για την παροχή εικονικού περιβάλλοντος, μέχρι και την πλήρη υλοποίηση υπηρεσιών, με τη διαχείριση της ανάπτυξης όλων των τμημάτων του datacenter που είναι απαραίτητα τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια clouds, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες cloud orchestration θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε στο cloud με έναν πιο δομημένο και ασφαλή τρόπο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s