Η ευκαιρία του Cloud

Του Φώτη Ιωαννίδη

Οι περισσότεροι κατασκευαστές λύσεων αποθήκευσης (συμπεριλαμβανομένης της Cisco) ενθαρρύνουν τους συνεργάτες τους να αναπτύξουν υπηρεσίες cloud. Αυτή η τάση ίσως σας κάνει να αναρωτηθείτε ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς υπηρεσιών cloud, και τι σκέφτονται οι πελάτες σας σχετικά με τη μετάβασή τους σε υπηρεσίες cloud.

Το Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG) διεξήγαγε μία σχετική έρευνα, που κατέδειξε ότι οι επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους της αγοράς σκέφτονται σοβαρά το cloud computing. Βάσει των αποτελεσμάτων, το Cisco IBSG εκτιμά ότι το 12% περίπου του φόρτου εργασίας μίας επιχείρησης θα «τρέχει» στο cloud μέχρι το τέλος του 2013 και ότι αυτό θα αποφέρει μία αγορά υπηρεσιών δημόσιου cloud, ύψους περίπου $43 δισ. Οι επιχειρήσεις έχουν κάποια θέματα να σκεφτούν σχετικά με τη μετάβασή τους στο cloud.

 

Μετάβαση στο cloud ή όχι;

Κύριος λόγος για την υιοθέτηση υπηρεσιών cloud είναι η προσπάθεια μίας επιχείρησης να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει την ευελιξία της. Η απόφαση για μετάβαση στο cloud εξαρτάται από τον αντίκτυπο που θα έχει η πρόσβαση σε εφαρμογές ζωτικής σημασίας, καθώς και από τα οφέλη που θα έχει για τη λειτουργία εφαρμογών στο cloud, σε σύγκριση με τους περιορισμούς.

Πολλοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη, όπως η μεταβλητότητα του φόρτου εργασίας, η ανάγκη ευελιξίας και η λειτουργικότητα των εφαρμογών, όταν αυτές τρέχουν μέσα στο cloud. Οι πιο κατάλληλες εφαρμογές που παρέχονται από το cloud αφορούν σε εργασίες με μεταβλητές ή μη προβλέψιμες απαιτήσεις πόρων, π.χ. ο επιπλέον φόρτος εργασίας που έρχεται με το κλείσιμο του οικονομικού έτους. Από τη στιγμή που οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μεγάλου φόρτου εργασίας, υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα κόστους όσον αφορά στη χρήση κατ’ απαίτηση υποδομής που θα τρέξει τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Οι εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη εγκατάσταση, όπως οι καμπάνιες πωλήσεων και μάρκετινγκ, και η ανάπτυξη εφαρμογών είναι οι πρώτοι πιθανοί υποψήφιοι για μετάβαση στο cloud.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν την υιοθέτηση υπηρεσιών cloud, ανάμεσα στα οποία η ασφάλεια, οι αρχιτεκτονικές legacy και οι μειωμένες δαπάνες. Αυτά ενδέχεται να έχουν μικρή χρονική διάρκεια, παρά το γεγονός ότι το cloud computing εξελίσσεται. Στην πραγματικότητα (δεδομένων των περιορισμένων πόρων πολλών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρότερων), η ασφάλεια προσφέρεται καλύτερα από παρόχους υπηρεσιών cloud, οι οποίοι έχουν προσωπικό αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων και οι οποίοι υπόκεινται σε έλεγχο από εποπτεύοντες οργανισμούς. Οι αρχιτεκτονικές legacy μπορούν να εμποδίσουν τη μετάβαση στο δημόσιο cloud, καθώς ο φόρτος εργασίας πολλών επιχειρήσεων τρέχει σε αρχιτεκτονικές RISC ή mainframe. Παρ’ όλα αυτά, η διαθεσιμότητα της Υποδομής ως Υπηρεσίας (Infrastructure as a Service) μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση του φόρτου εργασίας σε x86 αρχιτεκτονικές, προσφέροντας έναν τρόπο ανάπτυξης και δοκιμής των εφαρμογών κατά τη διάρκεια της μετάβασης, με χαμηλότερο κόστος.

Κατά τη μετάβαση οι επιχειρήσεις θα λάβουν υπόψη τους τις μειωμένες δαπάνες, όπως τις άδειες του λογισμικού και την προσαρμογή στις ανάγκες του πελάτη, και ίσως σχεδιάσουν μετάβαση σχετική με προγράμματα απόσβεσης, ώστε να αυξήσουν την απόδοση των επενδύσεων, αλλά θα αναζητήσουν και ευνοϊκά μοντέλα κοστολόγησης που τους δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή.

 

Να προτείνουμε το ιδιωτικό ή να προτιμήσουμε ένα δημόσιο cloud;

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις εξετάζουν το δημόσιο cloud, πρέπει να λάβουν υπόψη τους εάν έχουν υπερεπάρκεια στο datacenter τους, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Εάν όχι, τότε μάλλον είναι καλύτερο να προτιμήσουν έναν δημόσιο πάροχο cloud, αντί να δημιουργήσουν νέα χωρητικότητα. Για να επιλέξουν μία από τις δύο δυνατότητες, πρέπει να εξετάσουν εάν έχουν το επίπεδο επάρκειας που θα τους επιτρέψει να προσφέρουν υπηρεσίες σε συγκρίσιμο κόστος.

Η πρόσβαση σε ικανό προσωπικό Πληροφορικής είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις και, δεδομένου ότι οι πάροχοι υπηρεσιών cloud ειδικεύονται σε αυτό τον τομέα, ίσως είναι σε θέση να διατηρήσουν ταλέντα που έχουν και τη μεγαλύτερη εμπειρία.

Η ανάγκη εξέτασης ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι ένας ακόμα παράγοντας ζωτικής σημασίας. Οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί έχουν διαφορετικές απαιτήσεις ασφάλειας από μία επιχείρηση, για παράδειγμα, που ασχολείται με την παραγωγή. Έτσι, η πρώτη κλίνει περισσότερο προς την υιοθέτηση ενός ιδιωτικού cloud, ενώ η τελευταία είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει ένα δημόσιο.

 

Ο ρόλος του δικτύου και η συμβολή του Συνεργάτη

Το δίκτυο διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο.  Η πρόσβαση σε εφαρμογές από το cloud απαιτεί υψηλή ευρυζωνικότητα και μικρή καθυστέρηση. Εξάλλου, οι πάροχοι υπηρεσιών cloud πρέπει να μπορούν να διασφαλίσουν υψηλή διαθεσιμότητα εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται έναν τρόπο να προσφέρουν Service Level Agreement για διασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών cloud τόσο για το datacenter όσο και πάνω από το δίκτυο.

Οι πελάτες αναμένουν αξιόπιστη απόδοση από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της απόδοσης των εφαρμογών, και περιμένουν επίσης να διασφαλίζεται η απόδοση σημαντικών επιχειρησιακών διαδικασιών. Οι εταιρείες πληροφορικής θα γίνουν οι αξιόπιστοι σύμβουλοι για τους πελάτες τους, ειδικά για τις μικρότερες σε μέγεθος επιχειρήσεις, προτείνοντας τη λύση που ταιριάζει στις ανάγκες τους, και τυχόν επενδύσεις που είναι απαραίτητες.

marketing-greece@cisco.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s