Το BYOD ήρθε για να μείνει

Γιώργος Πηλιανίδης*

Laptop, Netbook, Tablet, Smartphone… Το BYOD ήρθε για να μείνει και προωθεί τα σύγχρονα «εργαλεία παραγωγικότητας» στην εργασία. Η εργασία είναι αυτό που κάνουμε και όχι απαραίτητα ο τόπος που βρισκόμαστε. Πρόσφατη έρευνα εκτιμά ότι η διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών συσκευών θα αυξηθεί κατά 26 φορές στην πενταετία 2010-2015 (Worldwide Mobile Data Forecast 2010-2015 πηγή: Cisco Visual Networking Index, 2011). Παράλληλα άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιθυμία των εργαζομένων για μέγιστη ευελιξία στον τρόπο, τον τόπο και το χρόνο εργασίας τους, είναι μια τάση που αυξάνεται πιέζοντας τις εταιρίες να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση (Cisco Technology Report).

Η ζήτηση για BYOD (Bring Your Own Device) εκφράζει την επιθυμία των τελικών χρηστών για ελεύθερη επιλογή της συσκευής που θα χρησιμοποιήσουν κάθε στιγμή για την εργασία τους.
Το BYOD ήρθε για να μείνει! Πιστεύουμε όμως ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τη βασική σύνδεση των συσκευών των χρηστών, σε μια συνολική στρατηγική BYOD που θα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις απαιτήσεις των εργαζομένων και των εταιριών.

Η υιοθέτηση του BYOD φέρνει πονοκέφαλο στα τμήματα ΙΤ, μια και τα πλεονεκτήματα όπως η ελευθερία του χρήστη στην επιλογή των συσκευών, του χρόνου και του τόπου πρόσβασης, παραδοσιακά δημιουργούν μειονεκτήματα σε θέματα όπως η ασφάλεια και η διαχείριση του δικτύου. Η επιθυμία ενός εργαζόμενου να χρησιμοποιεί την ίδια συσκευή, όπως ένα Tablet, για προσωπική και επαγγελματική χρήση, προϋποθέτει τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικής πολιτικής ασφάλειας στην κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα διαφορετικές εταιρίες ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές ασφάλειας, ανάλογα με τον επαγγελματικό τομέα και τις ανάγκες τους.
Μια ολοκληρωμένη τεχνολογική λύση BYOD οφείλει να προσφέρει πρόσβαση στο δίκτυο με οποιονδήποτε τρόπο δηλαδή ενσύρματα, WiFi, remote & mobile με ταυτόχρονη εφαρμογή των πολιτικών ασφαλείας, εμπιστευτικότητας κλπ. Παράλληλα, όταν η συσκευή του χρήστη αλλάζει πρόσβαση από το επαγγελματικό WiFi δίκτυο σε ένα δημόσιο 3G/4G δίκτυο κινητής, το BYOD πρέπει να παρέχει μέγιστη ασφάλεια με αναλλοίωτη την εμπειρία χρήσης.

Η Cisco είναι ο μόνη εταιρία που παρέχει μια τεχνολογική λύση με επίκεντρο την καλύτερη δυνατή εμπειρία για το χρήστη, με ασφαλή πρόσβαση σε πόρους και υψηλής απόδοσης δικτυακή σύνδεση για κάθε κινητή συσκευή. Το αποτέλεσμα είναι απεριόριστες δυνατότητες για τους χρήστες και το τμήμα ΙΤ, χωρίς να θυσιάζεται η ασφάλεια, η διαχείριση και ο έλεγχος.
BYOD+ στη Cisco σημαίνει μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική, που συνδυάζει στοιχεία του δικτύου για μια ενοποιημένη προσέγγιση στη διασφάλιση της πρόσβασης κάθε συσκευής, καθώς και στη διαχείριση και εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας. Ενσωματώνει δηλαδή προϊόντα της Cisco, προϊόντα τρίτων κατασκευαστών, καθώς και ασύρματες συσκευές σε μία συνολική προσέγγιση στενά συνδεδεμένη με την υποδομή του δικτύου. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια μοναδική σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες λύσεις όπως:

Κύρια Πλεονεκτήματα της τεχνολογικής λύσης BYOD της Cisco
• Ασφαλής πρόσβαση για κάθε συσκευή
• Αυτόματη αναγνώριση & ταυτοποίηση συσκευών
• Ενοποιημένη πολιτική ασφάλειας σε κάθε σημείο του δικτύου – Ενσύρματο, ασύρματο, VPN ακόμα και συνεργασία με MDM (Mobile Device Management), επιτρέποντας στις εταιρίες να ορίσουν και να επιβάλουν τις πολιτικές τους
• Δυνατότητες διακριτικής μεταχείρισης συσκευών ως προς την πρόσβαση
• Απεριόριστες δυνατότητες για το χρήστη σε όλο το ασύρματο και ενσύρματο δίκτυο και με κάθε συσκευή
• Δυνατότητα ενημέρωσης και δημιουργία αναφορών σχετικά με το ποιοι χρήστες και ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο εταιρικό δίκτυο για αυξημένη ασφάλεια και καλύτερο εντοπισμό και αντιμετώπιση προβλημάτων
• Απλοποιημένη διαχείριση λειτουργιών και δικτύου μειώνοντας το κόστος λειτουργίας
• Ενοποιημένη επικοινωνία
Ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει ήδη αλλάξει και δεν είναι απλή αναφορά σε έρευνες. Η δυνατότητα να έχεις πρόσβαση στο περιεχόμενο που επιθυμείς όποτε, όπου και όπως θελήσεις μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα.

Σημείωση: Ο Γιώργος Πηλιανίδης είναι Collaboration Sales Specialist της Cisco Hellas για την περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s