Συνέντευξη: Παναγιώτης Γκολεμής

Παναγιώτης Γκολεμής

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι υπάρχουσες απαιτήσεις και προκλήσεις στα data centers των σύγχρονων ελληνικών επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα (αποθήκευση, δικτύωση, ενέργεια, ψύξη κλπ)  και πως αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με τις διαθέσιμες τεχνολογίες;
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα εξαρτάται από την ικανότητά τους να είναι πιο ευέλικτοι και αποδοτικοί από ό, τι οι ανταγωνιστές τους. Tα τμήματα IT συνεισφέρουν προσεγγίζοντας το data center ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα computing, παρά μεμονωμένα ως server, δίκτυο και storage. Η προσέγγιση αυτή έχει προκαλέσει την ανάπτυξη περισσότερο ενοποιημένων συστημάτων με κύριο στόχο την μείωση του κόστους διαχείρισης και συντήρησης.

Η καινοτομία ήταν πάντα στον πυρήνα των προσπαθειών της Cisco για ανάπτυξη προϊόντων. Πιστεύουμε πως τα πραγματικά ενοποιημένα σύγχρονα συστήματα, είναι κάτι παραπάνω από σύγκλιση επιπέδων ενός data center. Προσφέροντας τα οφέλη ενός ολοκληρωμένου computing συστήματος, βελτιώνεται η αποδοτικότητα και υποστηρίζονται σωστά υπηρεσίες cloud computing.

Δημιουργήσαμε το Cisco Unified Computing με βασικό χαρακτηριστικό την απλοποίηση μέσω της σύγκλισης των αρχιτεκτονικών επιπέδων σε συνδυασμό με κεντρική διαχείριση. Το Cisco UCS διαθέτει σημαντικά λιγότερα components που απαιτούν διαμόρφωση, συντήρηση, διαχείριση, ενώ παράλληλα απαιτούν λιγότερη ενέργεια για λειτουργία και ψύξη. Παράλληλα λόγω της αρχιτεκτονικής του παρέχει πολύ αποτελεσματική και απλουστευμένη κλιμάκωση, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κόστους αγοράς και λειτουργίας του data center.

 

Πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της ασφάλειας στα data centers για την προστασία των υποδομών και του περιεχομένου των δεδομένων που διαχειρίζονται και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος λειτουργίας των data centers
Οι ραγδαίες επιχειρηματικές και τεχνολογικές τάσεις οδηγούν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις σε αλλαγές, που δεν επηρεάζουν μόνο τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και το πώς σκέφτονται την ασφάλεια των δικτύων τους και ευρύτερα των υπηρεσιών που προσφέρουν  στο πλαίσιο αυτών των νέων συνθηκών.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που προκύπτει σε περιόδους ραγδαίων αλλαγών είναι η πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος. Αυτό σε συνδυασμό με την υποβαθμισμένη δυναμικότητα σε ανθρώπινο προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές  να χάνεται ο  έλεγχος της ασφάλειας των υπηρεσιών ενός Datacenter. Επιπροσθέτως καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο μετά από ένα γεγονός παραβίασης ασφαλείας να μπορεί να βρεθεί η αιτία και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προληφθούν αντίστοιχα συμβάντα.

Για τον έλεγχο της δυναμικής των δικτύων και της ασφάλειας, οι αντίστοιχες εφαρμογές ασφαλείας πρέπει να είναι πολύ πιο εξελιγμένες. Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα πλαίσιο που προσεγγίζει την ασφάλεια σχετικά με το ποιος, τι, πού, πότε και πώς.

Η λύση ασφάλειας Cisco SecureΧ επιτρέπει τη συνεπή εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας σε κάθε σημείο του δικτύου της εταιρείας, καθώς και στις συσκευές ασφάλειας, ευθυγράμμιση των επιλογών με τις επιχειρησιακές ανάγκες και ολοκληρωμένη συλλογή πληροφοριών ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι η ιδανική εκτέλεση της πολιτικής ασφάλειας από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του δικτύου, σε ολόκληρη την υποδομή, στο data center και στο cloud, με τρόπο που δεν επηρεάζει τον τελικό χρήστη και είναι ταυτόχρονα αποδοτικότερη για το τμήμα ΙΤ.

 

Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια πρόβλεψη για τις εξελίξεις των data centers όπως αυτές θα διαμορφωθούν στο μέλλον;
Η βιομηχανία του computing είναι στο κατώφλι μιας σημαντικής μετάβασης. Η αρχιτεκτονική x86 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από το 1990 και ενώ οι επεξεργαστές και τα συστήματα έγιναν μικρότερα και πιο ισχυρά, οι προκλήσεις για ενέργεια, ψύξη, ασφάλεια και διαχείριση των data center συνεχώς αυξάνονται. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ευρεία υιοθέτηση του virtualization επέτρεψε την εδραίωση των servers και έχει μετατρέψει το «εικονικό σύστημα» σε βασικό αντικείμενο ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη του computing την τελευταία δεκαετία περιορίζεται κυρίως στην ανάπτυξη των εξυπηρετητών και είναι αυτό που πολλές φορές ακούγεται ως “Server Centric” model. Ταυτόχρονα όμως λόγω του Virtualization των αυξημένων απαιτήσεων των εφαρμογών αλλά και υπηρεσιών όπως τα Virtual Desktops, αυξήθηκε η πολυπλοκότητα και το κλασικό μοντέλο ανάπτυξης των data centers απαιτεί τη συναρμολόγηση ενός μεγάλου αριθμού επιμέρους στοιχείων.

Το επόμενο λογικό βήμα ως μια φυσική εξέλιξη είναι η τυποποίηση της αρχιτεκτονικής x86 και του virtualization σε όλα τα αρχιτεκτονικά επίπεδα ενός Datacenter συμπεριλαμβανομένων των Servers, του Δικτύου (LAN/SAN), της ασφάλειας του Storage της Διαχείρισης κλπ

Στη Cisco έχουμε καλύψει αυτό το μεταβατικό στάδιο φέρνοντας στην αγορά του Datacenter πολύ σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες όπως το Unified Datacenter Fabric, το Cisco Unified Computing System, την οικογένεια των Nexus Switches, καθώς επίσης και με τεχνολογίες και προϊόντα, που πλαισιώνουν λύσεις Virtualization και Cloud Computing, καλύπτοντας το computing, το δίκτυο, την ασφάλεια και την διαχείριση εικονικών και πραγματικών Datacenter με προϊόντα όπως τα: UCS, Nexus 1000v, ASA 1000v, Cisco Intelligent Automation for Cloud, Unified Computing System, κλπ.

Η δέσμευση της Cisco για καινοτομία συνεχίζεται μέσω εσωτερικής ανάπτυξης, συνεργασιών, εξαγορών και  επενδύσεων. Παρουσιάζουμε συνέχεια νέες λύσεις και προϊόντα που αλλάζουν το τοπίο στα data centers. Στόχος μας είναι η δημιουργία αρχιτεκτονικών με μεγαλύτερη δυνατότητα αναβάθμισης, ευκολότερη δυνατότητα διαχείρισης και μεγαλύτερη ευελιξία.

 

*Σημείωση: Ο Παναγιώτης Γκολεμής είναι Consulting Systems Engineer του τμήματος Sales της 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s