Συνέντευξη: Βαγγέλης Ασβεστάς

Βαγγέλης Ασβεστάς*

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η επέκταση της προїοντικής γκάμας της Ciscoσε routers, switches, wirelessaccesspoints. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα νέα αυτά προιόντα.
Πράγματι η Cisco ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα σειρά προϊόντων και λύσεων δικτύωσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποδεικνύοντας έμπρακτα την αφοσίωσή της στην διάθεση ολοκληρωμένων λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων. Η Cisco συνεχίζει να επενδύει στη μικρομεσαία αγορά, με στόχο την παροχή τεχνολογικών λύσεων αντίστοιχων των μεγάλων επιχειρήσεων, σε ένα προσιτό όμως κόστος.

Η πρόσφατη επέκταση της γκάμας προϊόντων για μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνει ασύρματα access points, routers, switches, ενοποιημένες επικοινωνίες και υπηρεσίες διαχείρισης, που θα βοηθήσουν τους πελάτες μας να  αυξήσουν την παραγωγικότητά τους δημιουργώντας ένα ασφαλή και αξιόπιστο δίκτυο για την επιχείρησή τους.

Έμφαση στα νέα προϊόντα έχει δοθεί στην ευκολία εγκατάστασης, ρύθμισης και διαχείρισης, στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και φυσικά στην ποιότητα σε συνδυασμό με τις προσιτές τιμές τους.

Η Cisco διαθέτει όλα όσα χρειάζεται μια επιχείρηση για να επικοινωνεί απλά, αξιόπιστα και οικονομικά, ώστε να μπορεί να παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξή των αγορών της. Οι συνεργάτες της Cisco είναι στη διάθεση κάθε εταιρείας που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες, για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί όλες εκείνες τις λύσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργία τους σε σχέση με την παραγωγικότητα και το κόστος.

Η μεγάλη αυτή επέκταση της Cisco και ο σαφής προσανατολισμός προς την ικανοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMBs) αποτελεί συντεταγμένη και γενική αλλαγή που βασίζεται στις ανάγκες που έχετε διαγνώσει στην αγορά; Πως καλύπτονται οι ανάγκες αυτές μέσα από τα νέα προιόντα και τις υπηρεσίες σας; Ποια τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μία μικρομεσαία επιχείρηση σήμερα αφομοιώνοντας κάποια από τις λύσεις σας;
Στις σημερινές συνθήκες της αγοράς, η Μικρή και Μεσαία επιχείρηση πρέπει να μπορεί να είναι ανταγωνιστική για να ανταπεξέλθει στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της αλλά και των εργαζομένων της. Για να μπορέσει μια τέτοια επιχείρηση να το επιτύχει αυτό, χρειάζεται να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία στους υπαλλήλους της και να απλοποιήσει τις διαδικασίες της. Η Cisco παρέχει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες εταιρείες μέσω των λύσεων της σειράς Cisco Small Business, οι οποίες απαρτίζονται από σύγχρονες συσκευές επικοινωνίας φωνής και δεδομένων σε συνδυασμό και με υπηρεσίες cloud.

Συγκεκριμένα, οι λύσεις Cisco Small Business μπορούν να επιτρέψουν την ασφαλή σύνδεση στο εταιρικό δίκτυο και την επιθυμητή πρόσβαση στα στοιχεία και τις εφαρμογές απ’ οπουδήποτε, οποτεδήποτε και απ’ οποιαδήποτε συσκευή.. Και το δίκτυο της επιχείρησης αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορείς να προσθέσεις τις τεχνολογίες/υπηρεσίες και τις δυνατότητες που εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες της. Στόχος μας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα ήθελα να δώσω μια συνολική εικόνα των λύσεων που προσφέρει η Cisco για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι λύσεις καλύπτουν τρία βασικά επίπεδα, την πρόσβαση, την ασφάλεια και την επικοινωνία.

Πρόσβαση/Σύνδεση

Σύνδεση εταιρικών συσκευών στο δίκτυο

Τα switches της Cisco διασυνδέουν PC’s, servers, εκτυπωτές και άλλες συσκευές είτε πρόκειται για συνδέσεις plug-and-play συσκευών είτε για πιο σύνθετες ανάγκες όπως π.χ. οι υπηρεσίες φωνής VoIP.

Ασφαλής σύνδεση εργαζομένων με το δίκτυο

Τα VPN routers και τα firewalls της Cisco εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη σύνδεση του εταιρικού δικτύου στο internet αλλά και επιτρέπουν σε απομακρυσμένους εργαζομένους ή εργαζομένους «εν κινήσει» να αποκτήσουν -με ασφαλή τρόπο- υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στα δεδομένα και το δίκτυο της επιχείρησης.

Ασύρματη σύνδεση

Τα access points της Cisco παρέχουν στους εργαζόμενους ασφαλή ασύρματη σύνδεση στο δίκτυο και άρα ευελιξία, καθώς και στους επισκέπτες μια ελεγχόμενη σύνδεση στο internet ή ακόμα και σε επιλεγμένα τμήματα του εταιρικού δικτύου.

Ασφάλεια

Απόλυτα ασφαλής δικτυακή υποδομή

Για τη Cisco η ασφάλεια του δικτύου και των δεδομένων αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση με εύκολη διαχείριση, και ασφάλεια όχι στα επιμέρους σημεία ελέγχου, αλλά σε όλη την έκταση του δικτύου.

Allinone ασφάλεια δικτύου

Συνδυάζει firewall, VPN πρόσβαση, αποτροπή εισβολής, λίστες πρόσβασης, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας (anti-spam, anti-virus κλπ) σε email και web.

Επικοινωνία

Το ενοποιημένο δίκτυο φωνής και δεδομένων

Συνδυάζει φωνή, βίντεο και δεδομένα έτσι ώστε όλοι να επικοινωνούν με τον τρόπο που επιθυμούν, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.

Σύνδεση εφαρμογών με τα εταιρικά τηλέφωνα, όπως το CRM.

Videocameras που μετατρέπουν μια απλή τηλεφωνική κλήση σε online συνάντηση

Εφαρμογές παρουσίας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν αν οι συνάδελφοί τους είναι διαθέσιμοι και πως επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης video & web, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες σε ένα πιο παραγωγικό πλαίσιο.

Όλες οι παραπάνω λύσεις έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχέση τιμής και απόδοσης.

Πολλά από αυτά που σας περιέγραψα πιθανόν να είναι γνωστά σε ορισμένες ΜΜΕ αλλά να αποφεύγουν το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός σύγχρονου εταιρικού δικτύου, αφού αδυνατούν να το συντηρήσουν και να το διαχειριστούν εσωτερικά. Οι διαθέσιμες λύσεις που υπάρχουν για τον έλεγχο του δικτύου συνήθως είναι είτε περίπλοκες και δαπανηρές, είτε οικονομικές αλλά ελλιπείς. Η Cisco τόλμησε να καινοτομήσει στο κομμάτι αυτό, προσφέροντας, στους συνεργάτες και τους πελάτες της, την υπηρεσία Cisco OnPlus.

Πρόκειται για μία υπηρεσία απομακρυσμένης διαχείρισης δικτύου, βασισμένη σε τεχνολογία cloud και που διατίθεται αποκλειστικά μέσω των συνεργατών της Cisco στους τελικούς πελάτες. Η φιλοσοφία σχετικά με το σχεδιασμό και το κόστος της υπηρεσίας παραμένει η ίδια. Πλήρης, ασφαλής προβολή και πρόσβαση στις συσκευές δικτύου του πελάτη (και όχι στα δεδομένα του), δυνατότητα διαχείρισης και παρέμβασης, καθώς και βελτιστοποίηση της λειτουργίας του, με εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια ΜΜΕ, έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι οι παραπάνω λύσεις της Cisco συμβάλλουν θετικά στον τρόπο λειτουργίας τους. Τα κύρια οφέλη θα έλεγα ότι είναι η αμεσότερη πρόσβαση και επαφή της εταιρείας με την αγορά μέσω σύγχρονων λύσεων επικοινωνίας, η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση στα δεδομένα και τους πόρους της εταιρείας, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω των λύσεων επικοινωνιών και «συνεργασίας». Τέλος, αν κανείς αναλύσει τα δεδομένα λειτουργικά κόστη και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας που επιτυγχάνεται, μπορούμε να πούμε ότι ασφαλώς επιτυγχάνεται και η συνολική μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης μεσοπρόθεσμα.

Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία, βρίσκεται σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις τις μεταπολεμικής της ιστορίας. Πιστεύετε πως οι λύσεις που παρέχετε μπορούν να απαντήσουν στον σύγχρονο γρίφο «λύσεις και ελάχιστο κόστος»;
Ειδικά στην Ελληνική αγορά οι ΜΜΕ όπως σίγουρα γνωρίζετε αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς και αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει τη Cisco αδιάφορη. Έχουμε επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές. Επίσης έχουμε αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά ότι ναι, έχουμε λύσει το γρίφο και προσδοκούμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής ΜΜΕ του σήμερα προετοιμάζοντάς την για το «αύριο».

Με βάση τα όσα βιώνετε καθημερινά στην ελληνική αγορά τεχνολογίας, ποια είναι η άποψή σας για το άμεσο μέλλον; Υπάρχει περίπτωση να εμφανίζει η ελληνική οικονομία σημάδια ανάκαμψης εντός του 2012;
Είμαι γενικά αισιόδοξος άνθρωπος αλλά δεν μπορώ να προσποιούμαι πως δεν βλέπω την τωρινή πραγματικότητα την οποία όλοι γνωρίζουμε. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ πω ότι δεν βλέπω προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να έχει η αγορά μας (πχ. αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ). Θα πρέπει όμως όλοι να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια και να βγούμε από το «καβούκι» στο οποίο μας ωθεί η οικονομική αβεβαιότητα ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, αφού ως γνωστόν όταν το χρήμα δεν κινείται δεν είναι δυνατόν να επέλθει ανάπτυξη. Θα πρέπει επίσης οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας να στηριχθούν και από το κράτος, όχι απαραίτητα με επιδοτήσεις, αλλά με έμμεσα μέτρα όπως π.χ. φοροελαφρύνσεις προς νεοσύστατες επιχειρήσεις ή εξαγωγικών εταιριών κλπ. Υπάρχουν γύρω μας πολλές χώρες από τις οποίες μπορούμε να παραδειγματιστούμε στον τομέα αυτό και να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που ταιριάζει στην Ελληνική πραγματικότητα.

Ποια τα βραχυπρόθεσμα πλάνα σας; Σκέπτεστε να μεταβάλετε περαιτέρω την στρατηγική σας;
Η στρατηγική μας είναι -και παραμένει- να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους σε προσιτές τιμές. Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι πλέον ορατό στην Ελληνική αγορά των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Σημείωση: Ο Βαγγέλης Ασβεστάς είναι Distribution & Small Business Account Manager της Cisco Hellas για την περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s