Διαφορετικότητα: Ευκαιρία και όχι υποχρέωση!

Αντώνης Τσιμπούκης*

Η ενσωμάτωση και υιοθέτηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις δεν είναι υποχρέωση. Είναι ευκαιρία  για κοινωνικό εκσυγχρονισμό!

Εδώ και αρκετά χρόνια, η αναγνώριση και η ανάγκη υιοθέτησης της διαφορετικότητας είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και στρατηγικής ηγετικών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θεωρείται ένας δυναμικός παράγοντας που συμβάλει στην επιτυχία τους.

Όταν αναφερόμαστε στη διαφορετικότητα, σκεφτόμαστε όλα εκείνα τα στοιχεία που μας προσδιορίζουν, όπως φύλλο, καταγωγή, εθνικότητα, θρησκεία, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, σεξουαλική προτίμηση, σωματική ικανότητα/αναπηρία και πολλά άλλα, που δημιουργούν μοναδικές και ιδιαίτερες προσωπικότητες.

Στη Cisco οι ομάδες χτίζονται πατώντας γερά σε αξίες όπως ο σεβασμός για το συνάνθρωπο και συνεργάτη. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν κρίνονται με αντικειμενικά κριτήρια προσωπικών στόχων, ικανοτήτων και απόδοσης. Εμείς πιστεύουμε στην ενδυνάμωση της καινοτομίας, όπως προκύπτει μέσα από την ενσωμάτωση διαφορετικών προσωπικοτήτων στις εταιρικές ομάδες. Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, θα δίναμε τις ίδιες απαντήσεις στα ίδια προβλήματα. Ενώ η διαφορετικότητα γεννά ιδέες, που πηγάζουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες, συναισθήματα, τρόπους σκέψης και απόψεις.

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί  να απλοποιήσει την αλληλεπίδραση, τη μάθηση και τη συνεργασία, γεφυρώνοντας τη διαφορετικότητα, καταργώντας γεωγραφικούς, χρονικούς, κινητικούς και άλλους περιορισμούς. Εμείς αυτό το έχουμε κάνει πράξη, βλέποντας πίσω από την τεχνολογία τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Η Cisco είναι ηγέτης στην αγορά και σαν ηγέτης πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και με την εταιρική κουλτούρα της.

 Η υιοθέτηση της διαφορετικότητας σαν αναπόσπαστο στοιχείο μιας εκσυγχρονισμένης εταιρικής κουλτούρας

Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ της απλής αναγνώρισης της διαφορετικότητας των ανθρώπων σ’ έναν οργανισμό και της πραγματικής ενσωμάτωσής  τους στην ομαδική κουλτούρα.

Η πολυμορφία στο ανθρώπινο δυναμικό των πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι στοιχείο φυσικό και δεδομένο. Όμως απλά η ύπαρξη της δεν πιστεύω ότι μας πάει πολύ μακριά. Η ποικιλία σε ικανότητες, απόψεις, τρόπους σκέψης και προσέγγισης των θεμάτων μπορεί να φέρει καινοτόμες ιδέες, μόνο όταν υπάρχει το ανοιχτό περιβάλλον να εκφραστούν αβίαστα και αυθόρμητα να ζυμωθούν και να ενσωματωθούν.

Με αυτό το σκεπτικό η Cisco έχει χτίσει μια στρατηγική ενσωμάτωσης και υιοθέτησης της διαφορετικότητας που τη διαχειριζόμαστε και την εφαρμόζουμε με απόλυτο σεβασμό και συνέπεια αποκομίζοντας το μέγιστο των ικανοτήτων των στελεχών μας.

Η μέγιστη απόδοση και παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού επιτυγχάνεται όταν τα μέλη του νιώθουν να ανήκουν σ’ ένα σύνολο που τους εκφράζει

Όλες οι επιχειρήσεις επιθυμούν να έχουν αφοσιωμένους εργαζόμενους. Αυτό όμως είναι κάτι που δημιουργείται και καλλιεργείται, δεν απαιτείται και σίγουρα δεν είναι πάντα δεδομένο. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούμε να ανήκουμε σε ομάδες που μας εκφράζουν, μας κατανοούν, μας υποστηρίζουν και όπου μοιραζόμαστε κοινούς στόχους.

Ειδικά το εργασιακό περιβάλλον πιστεύω ότι αποτελεί μια δεύτερη οικογένεια. Με τους συναδέλφους και συνεργάτες μοιραζόμαστε, όνειρα, φιλοδοξίες, δημιουργικότητα, χαρά, δυσκολίες και προχωράμε μαζί.

Στη Cisco η επιτυχία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η προσωπική επιτυχία των ανθρώπων της πάνε μαζί. Η φιλοσοφία που ακολουθούμε δεν είναι κάτι ξένο που μας επιβάλλεται, αλλά κοινές αξίες και στόχοι που διαρκώς διαμορφώνουμε από κοινού.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις στον επιχειρηματικό χώρο με αρκετή ασάφεια και ανασφάλεια γύρω μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ανήκουμε σε ένα ανοιχτό και αξιόπιστο εργασιακό περιβάλλον, όπου είμαστε αποδεκτοί.

Κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών μας

Επενδύοντας στη διαφορετικότητα διευρύνεται και η κατανόησή μας για τις ανάγκες και επιθυμίες των συνεργατών μας αλλά και των τελικών πελατών μας.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα της  Cisco στον καταναλωτικό τομέα, δημιούργησε μια πρόσθετη ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα αγορές με κοινά στοιχεία με την παραδοσιακή μας δραστηριότητα αλλά και με πολλές νέες προκλήσεις. Χρειάστηκε να εντάξουμε τα νέα δεδομένα στην κουλτούρα μας, για να δημιουργήσουμε κανάλι αποτελεσματικής επικοινωνίας με νέους πελάτες.

Η Cisco έχει διεθνή στρατηγική εφαρμοσμένη με σεβασμό στην τοπική πραγματικότητα

Για μια επιχείρηση με διεθνή δραστηριότητα και παρουσία, όπως η Cisco, η ύπαρξη στρατηγικής ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας είναι προαπαιτούμενο για να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει σε χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία. Η στρατηγική είναι διεθνής όσον αφορά στο όραμα και τους στόχους της Cisco και εφαρμόζεται με σεβασμό στην τοπική πραγματικότητα κάθε χώρας ή γεωγραφικής περιοχής, όσον αφορά στη νομοθεσία, τα ήθη και τα έθιμα.

Η προσπάθεια να εφαρμοστεί μια αυστηρή πολιτική ενσωμάτωσης και αξιοποίησης της διαφορετικότητας σε χώρες με αντίθετη κουλτούρα θα ήταν ένα σαμποτάζ στην ίδια την εταιρική φιλοσοφία. Αντί λοιπόν να φτιάχνουμε καλούπια ενός μεγέθους για όλες τις ομάδες των ανθρώπων, είναι καλύτερο να αναγνωρίζουμε, να εκτιμούμε και να αξιοποιούμε τις διαφορές μας.

 

H στάση της Cisco γίνεται πράξη, με δράσεις ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας

Η τοποθέτηση της Cisco έχει ξεφύγει από την ανάγκη της συμμόρφωσης με τις κοινωνικές απαιτήσεις και εστιάζεται στη λειτουργικότητα και το όφελος από την ένταξη της διαφορετικότητας στην εταιρική κουλτούρα. Αξιοποιούμε τη διαφορετικότητα σαν μια πραγματική ευκαιρία για:

  • Την Καινοτομία, που είναι κύρια κατεύθυνση της Cisco, με την αναγνώριση και αξιοποίηση νέων ιδεών από διαφορετικούς ανθρώπους.
  • Τη Συνεργασία, όταν αναπτύσσουμε σύγχρονες τεχνολογίες συνεργασίας (Collaboration) λαμβάνοντας υπόψη μας τη διαφορετικότητα των ανθρώπων που θα τις χρησιμοποιήσουν.
  • Την Αντιμετώπιση των Πελατών μας, όταν αναζητούμε συνεχώς τα καλύτερα ταλέντα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνεργαστούν μαζί τους.

Για να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες εργασιακές και επιχειρηματικές προκλήσεις χρειάζεται να δημιουργήσουμε εργασιακό περιβάλλον ανοιχτό και συνολικό.

Η ενσωμάτωση και αξιοποίηση της διαφορετικότητας μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην:

  • ένταξη πραγματικών ταλέντων στο δυναμικό της επιχείρησης
  • αυτοδέσμευση των εργαζομένων, με ζήλο, προσφορά και παραγωγική δραστηριότητα
  • δημιουργία μιας πολυμορφικής, σύγχρονης κουλτούρας
  • δημιουργία επιτυχημένων συνεργασιών με τους πελάτες
  • δημιουργία εταιρικής αξίας

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους να ζουν, να σχετίζονται, να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να μαθαίνουν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και ρυθμό, χωρίς περιορισμούς.

Ο προσανατολισμός αυτός εκφράζει την πλήρη παραδοχή της διαφορετικότητας μας και τη δημιουργική αξιοποίηση της σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

*Σημείωση: Ο Αντώνης Τσιμπούκης είναι γενικός διευθυντής της Cisco Hellas με ευθύνη για την περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s