Ο Διαγωνισμός «Κάνε την καινοτομία πράξη»

Jordi Botifoll*

Η εποχή που ζούμε, φέρνει τα κράτη και τις κοινωνίες των ανθρώπων αντιμέτωπους με τη σημαντική πρόκληση της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης. Ο στόχος δεν αφορά μόνο στο βιοπορισμό των ανθρώπων αλλά και στην ποιότητα ζωής, συνεργασίας και επικοινωνίας, στη δυνατότητα και την ευκαιρία στη γνώση και τη δημιουργικότητα.

Παράλληλα, ο σεβασμός και η διατήρηση των φυσικών περιβαλλοντικών πόρων είναι πια περισσότερο από μια ιδέα που συμμερίζονται οι άνθρωποι. Είναι ανάγκη και μονόδρομος.

Τόσο ο Δημόσιος όσο και ο Ιδιωτικός τομέας έχουν την ηθική αλλά και ρεαλιστική πια υποχρέωση να στρέφονται προς και να ενδυναμώνουν τις πρωτοβουλίες που λειτουργούν προς όφελος των ανθρώπων, των κοινωνικών ομάδων και του περιβάλλοντος που ζούμε.

Στη Cisco αυτό το ονομάζουμε Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Πιστεύουμε στην πολλαπλάσια δύναμη του συνδυασμού της ανθρώπινης πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας με τις τεχνολογικές δυνατότητες για την επίλυση προβλημάτων.

Θέτουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Η αξία όσων δημιουργούμε βρίσκεται στις δυνατότητες και τους ορίζοντες που ανοίγουν για τους πελάτες και συνεργάτες μας. Για να δημιουργούν περισσότερο, να συνεργάζονται καλύτερα, να μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία τους, να καινοτομούν. Τα δίκτυα φτιάχνονται για να δώσουν την ευκαιρία σε οργανισμούς και ανθρώπους να γίνουν ανταγωνιστικοί και αποδοτικοί, να νιώθουν ασφαλείς και έτσι να μπορούν να αγκαλιάσουν την αλλαγή και την εξέλιξη.

Αυτό είναι το όραμα της Cisco που βρίσκει όλο και περισσότερους ανθρώπους και φορείς που το πιστεύουν.

Το 2010 η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας και η Cisco διοργάνωσαν το διαγωνισμό καινοτομίας «Your country, your call» ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία και στον οποίο κατατέθηκαν περισσότερες από 9000 επιχειρηματικές προτάσεις. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής δεν ήταν η δημιουργία νέων προϊόντων αλλά μια ιδέα που θα είχε μακροπρόθεσμο όφελος για την Ιρλανδική οικονομία, θα βοηθούσε στη δημιουργία απασχόλησης και ταυτόχρονα θα καλλιεργούσε την ελπίδα, την εμπιστοσύνη και τη θετική σκέψη.

Πιστεύουμε λοιπόν στις πρωτοποριακές και υλοποιήσιμες λύσεις με στόχο την αποδοτικότερη και ικανοποιητικότερη λειτουργία ανθρώπων και οργανισμών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και απαιτήσεις του σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.

Mε τη δύναμη του ανθρώπινου δικτύου, μπορούμε να αλλάξουμε στην πράξη, την πορεία της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, κρατών σαν την Ελλάδα. Αξιοποιώντας και επεκτείνοντας τις δυνατότητες των ανθρώπων της, μαζί με τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, η Ελλάδα μπορεί να χαράξει το δικό της δρόμο προς την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Ο διαγωνισμός «Κάνε την καινοτομία πράξη» που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ταυτίζεται με το βασικό όραμα αλλά και τη στρατηγική με βάση την οποία εργάζεται και αναπτύσσεται η Cisco διεθνώς. Έτσι, για εμάς  ήταν πολύ φυσικό να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην επιβράβευση με ένα σημαντικό ποσό της καλύτερης πρωτότυπης επιχειρηματικής ιδέας που θα έχει τη δυναμική να ενισχύσει την Ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε την κοινή μας προσπάθεια με το Ελληνο-Αμερικανικό επιμελητήριο, που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, να υποστηρίζεται και να ενισχύεται από την ελληνική κυβέρνηση, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και έγκριτους πανεπιστημιακούς. Έτσι φθάσαμε στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που στόχος της ήταν να αναδείξει την ελληνική δημιουργικότητα και καινοτόμο σκέψη.

Οι τομείς που επιλέχθηκαν για την κατάθεση προτάσεων καινοτομίας όπως η Πράσινη Ενέργεια, η Εναλλακτική Γεωργία, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές και η Ναυτιλία είναι καίριοι για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, τα «δυνατά χαρτιά» της Ελλάδας, αυτά που ξέρει και μπορεί να υποστηρίξει με ανθρώπινους και περιβαλλοντικούς πόρους. Το στοίχημα είναι να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά και έτσι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Εδώ μπορεί να συμβάλλει η σύγχρονη τεχνολογία πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική και εξασφαλίζοντας την πρόοδο και την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

Άλλωστε ο στόχος των κοινωνικών επενδύσεων της Cisco είτε συμβάλλουμε με χρήματα είτε με τεχνολογία ή ειδίκευση είναι να ενδυναμώσουμε και να επεκτείνουμε τις πρωτογενείς ικανότητες των ανθρώπων και οργανισμών που υποστηρίζουμε. Πολλαπλασιάζοντας τις γνώσεις τους και αποκτώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία ανάπτυξης, τους βοηθούμε να αποκτήσουν νέα αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

*Σημείωση: Ο Jordi Botifoll είναι Senior Vice President της Cisco για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s