Συνέντευξη: Αντώνης Τσιμπούκης

Αντώνης Τσιμπούκης*

Ποιές οι τεχνολογικές τάσεις που αφορούν στο mobility θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια;
Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τους υπολογιστικούς πόρους τους και παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast (2011-2016), οι συσκευές (smartphones, tablets, κλπ) που θα συνδέονται δικτυακά αναμένεται να είναι 19 δις έως το 2016, ενώ ήταν ήδη πάνω από 11 δις το 2011. Οι νέες γενιές συσκευών smartphone και tablets γίνονται λοιπόν, σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της εργασίας εκτός γραφείου. 

Το θέμα της ασφάλειας στη διασύνδεση των κινητών συσκευών στο εταιρικό δίκτυο, είτε με την χρήση LAN είτε WLAN είτε VPN γίνεται πολύπλοκο και απαιτεί νέο τρόπο αντιμετώπισης, που είναι το αντικείμενο της τεχνολογικής λύσης «Bring Your Own Device –BYOD».

Η Cisco επενδύει εδώ και χρόνια σε καινοτόμες αρχιτεκτονικές και τεχνολογίες που επιτρέπουν να επικοινωνούμε πιο φυσικά, οποτεδήποτε και από οπουδήποτε υποστηρίζοντας την ευελιξία και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Πρόκειται για βασική προτεραιότητα της εταιρείας μας η οποία συγχρονίζεται με μια από τις σημαντικότερες τάσεις της αγοράς.

 

Ποιές οι απαιτήσεις ασφάλειας που χρειάζεται να λαμβάνουμε υπ όψιν μας όταν σχεδιάζουμε ή υλοποιούμε λύσεις για mobility;
Τα τμήματα πληροφορικής καλούνται να προστατέψουν τα εταιρικά δεδομένα και το δίκτυο σε ένα περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις. Η ασφάλεια των εταιρικών δικτύων είναι απαίτηση αδιαπραγμάτευτη, οπότε όταν σχεδιάζουμε ή υλοποιούμε λύσεις για mobility θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας παραμέτρους σχετικές με την πρόσβαση στο δίκτυο, τον έλεγχο και την προστασία από απειλές όπως:

  • Τα άτομα που προσπαθούν να συνδεθούν στο δίκτυο και ο ρόλος τους στην εταιρεία
  • Τους πόρους στους οποίους προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση
  • Τη θέση των ατόμων αυτών την ώρα της σύνδεσης
  • Τη συσκευή που χρησιμοποιείται και τον τρόπο πρόσβασης στο δίκτυο.

Οι τεχνολογικές λύσεις για mobility πρέπει να έχουν επίκεντρο την καλύτερη δυνατή εμπειρία για το χρήστη, με απεριόριστες δυνατότητες χωρίς να θυσιάζεται η ασφάλεια, η διαχείριση και ο έλεγχος για το τμήμα ΙΤ.

 

Με ποιούς τομείς της ασφάλειας πληροφοριών που αφορούν στο mobility ασχολείται η εταιρεία σας; Ποιές οι προτάσεις σας για την ασφάλεια των πληροφοριών σε περιβάλλοντα Μobile;
 Η Cisco έχει παρουσιάσει την ολοκληρωμένη λύση «BringYourOwnDeviceSmartSolution», που απαντά συνολικά στα θέματα ασφάλειας του mobility και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Cisco SecureX, τη λύση Identity Services Engine, τα Cisco ASA firewall/vpn/IPS appliances και τις διαθέσιμες λύσεις LAN/WLAN.

Η αρχιτεκτονική Cisco SecureX επιτρέπει την εύρεση σημαντικών πληροφοριών βάσει των οποίων μπορούν να ληφθούν δυναμικές και συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση στο δίκτυο. Συγκεκριμμένα:

  • Συλλέγει πληροφορίες από χρήστες, συσκευές, και υπηρεσίες υποδομών και δικτύων για την επιβολή πολιτικών με βάση τις συνθήκες λειτουργίας σε κάθε σημείο του δικτύου.
  • Παρέχει ενημέρωση σχετικά με το ποιος χρήστης και ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο εταιρικό δίκτυο, καθώς και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται, για καλύτερο εντοπισμό και αντιμετώπιση προβλημάτων
  • Επιβάλλει πολιτικές ασφαλείας σε όλες τις συσκευές και χρήστες που δοκιμάζουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο
  • Συνδυάζει λειτουργίες ελέγχου ταυτότητας, εξουσιοδότησης και λογιστικής καταγραφής (πρωτόκολλο AAA), εκτίμησης κατάστασης, δημιουργίας προφίλ και διαχείρισης φιλοξενούμενων χρηστών

Επίσης, η αρχιτεκτονική Cisco SecureX είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να συνεργάζεται στενά με τις πολιτικές της κάθε επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό, απλοποιείται η διαχείριση και ο έλεγχος των πολιτικών ασφάλειας και βελτιστοποιείται η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία των επιχειρήσεων.

*Σημείωση: Ο Αντώνης Τσιμπούκης είναι Γενικός Διευθυντής της Cisco Hellas με ευθύνη για την περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s